Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Nyanlända ungdomar lär sig om normer och värden

Kursen ”Normer och värden, i vardag, skola och samhälle” ska hjälpa ungdomarna att lättare bli integrerade i samhället. I december var det kursavslutning, 16 januari startade vårens kursomgång.

Den 19 december hade projektet Best Practice kursavslut för terminen i ”Normer och värden, i vardag, skola och samhälle”. Den ges på Hjalmar Strömerskolan som en del av språkintroduktionsprogrammet. Projektet riktar sig mot ensamkommande barn (upp till 18 år), men att även de som fyllt 18 år deltar. 

Förbättra introduktionen

– Huvudsyfte och mål med hela projektet är att för de här ungdomarna förbättra introduktionen i det svenska samhället. Vi använder oss av erfarenheter, metoder och verktyg som vi tagit fram i tidigare projekt, men anpassar det till den här målgruppen, säger projektmedarbetaren Ylfva Wistrand.

Nya grupper våren 2018

Vårterminens kurs startade 16 januari med nya grupper. Genom dialog och delaktighet får eleverna pröva sina egna tankar och värderingar gentemot svenska normer och värderingar, det som står i grundskolans läroplan som rör bland annat mänskliga rättigheter, jämställdhet och demokrati.

Modell för andra kommuner

– Effekten av vårt arbete ska bli en ny pedagogisk modell där kursen ”normer och värden” ingår, och en utbildning för personal i andra kommuner som arbetar med målgruppen. Den utbildningen kommer att utgå ifrån den modell som Strömsund har i sitt Resurscentrum Integration (RCI). Vi ska också sprida våra erfarenheter nationellt, säger Ylfva Wistrand.

 

Projektet är medfinansierat av AMIF och med Strömsunds kommun som projektägare.

Relaterad information

Deltagare Best practice

Bild från kursavslutningen. Från vänster Mattias Mårtensson, Adyam Sultan Gebrehiwet, Mahram Moradi och Ylfva Wistrand. Foto: Johanna Gadd

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: