På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lärare i projektet på en gruppbild.

Samverkan för bästa skola

Strömsunds kommun har varit med i Skolverkets satsning Samverkan för bästa skola. Det var ett samarbete mellan kommunen, Skolverket och Mittuniversitetet. Syftet var att höja kvaliteten hos skolorna och förbättra elevernas resultat samt öka likvärdigheten inom och mellan skolor i Sverige.

Fyra grundskolor i kommunen var med: Centralskolan i Hoting, Fjällsjöskolan i Backe, Frostviksskolan i Gäddede och Vattudalsskolan i Strömsund.

Satsningen är avslutad

Satsningen sträckte sig från våren 2017 fram till höstterminens slut 2019. Totalt fick kommunen under perioden drygt tre miljoner kronor från Skolverket. En del av pengarna gick till kommunen och en del till Mittuniversitet, som hjälpte till med utbildning av personal. Satsningen slutredovisas till Skolverket under februari 2020.


De områden skolorna arbetade med var:

  • "Undervisning och lärande" som bland annat omfattat elevhälsoarbetet, språkutvecklande arbetssätt och anpassning av undervisningen.
  • "Styrning och utveckling av verksamheten" som bland annat omfattat systematiskt kvalitetsarbete samt pedagogiskt ledarskap.

Dessa effekter har vi sett - exempel

  • Vi har utvecklat en fungerande modell för det systematiska kvalitetsarbetet - på alla nivåer.
  • Lärarna kan anpassa undervisningen bättre eftersom de fått fler metoder/en större verktygslåda för läs- och skrivundervisning och mer kunskap i specialpedagogik.
  • Skolans personal kan stötta bättre kring studie- och yrkesvägledning inför gymansievalet.
  • Elevhälsan har blivit mer likvärdig mellan skolorna. Personalen har fått utbildning för att kunna arbeta mer förebyggande och hälsofrämjande.
  • Elevernas slutbetyg i åk 9 har blivit bätttre och  skillnaden mellan pojkars och flickors betyg har minskat.

Om du vill veta mer om resultaten av Samverkan för bästa skola – kontakta rektorn på respektive skola.

Kontakta oss

Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 6 februari 2020