Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Matti Norlin får stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne

Hårdrock, blues, ragtime och folkmusik på elgitarr, resonatorgitarr, nyckelharpa, fiol, vevlira... Listan över musikstilar och instrument som Matti Norlin bemästrar kan göras lång. Nu får allkonstnären från Hoting 2018 års stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne.
– Det är en jättestor ära, säger han.

Matti Norlin är född 1972 och uppvuxen i Hoting. Som liten lyssnade han mest på Elvis, Chuck Berry, Little Richard och andra rythm and blues-artister. Som tio-åring började han spela gitarr och har sedan dess ägnat sig åt både hårdrock, storbandsjazz, fusion samt rock och blues i olika konstellationer. Han spelar även folkmusik med bandet Skrömta.

 

– Det är svårt för mig att välja bara en genre, jag gör väldigt många olika saker och trivs bra med det. Jag har drömmar och en hel del planer. Bland annat vill jag göra fler bluesskivor och skriva nytt material till bandet Badge. Innan sommaren hoppas jag även att Skrömtas nya skiva blir klar, säger Matti Norlin.

Starka band till hembygden

Han bor idag i Stockholm, men banden till hembygden är starka. Tillsammans med barndomskompisen Mikael Rönnberg har han tonsatt och sjungit in ett antal visor på dialekt, bland annat Tåsjömål och Bellviksmål.

 

– Vi spelade tillsammans som tonåringar, nu har vi hittat tillbaka till varandra och det här tror jag mycket på. Det är lite av en dröm att gräva i dialekter och texter, att bevara dem på vårt sätt. Det är en otroligt spännande resa. Hembygden ligger mig varmt om hjärtat, säger Matti Norlin.

Delas ut för andra gången

Stipendiet till Hans-Erik Dahlgrens minne delas 2018 ut för andra gången. Det ska gå till en före detta elev i kulturskolan som numera arbetar hel- eller halvprofessionellt med musik. Det består av ett diplom och 8 000 kronor.

 

– Matti är en av många duktiga musiker från vår kommun, det känns roligt att på detta sätt få uppmärksamma honom och bredden i det han gör, säger Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.

”En jättestor ära”

Matti Norlin tar emot sitt pris under våren 2018.

– Det är en jättestor ära. Det känns fantastiskt att jag fortfarande finns kvar i tankarna hos människor i hembygden, säger han.

 

Mer information
Lena Johansson, ordförande, 070-200 57 73
Matti Norlin, pristagare, 070-608 58 63

Relaterad information

Matti Norlin

Musikern Matti Norlin.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: