Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Illustration återvinning.

Farligt avfall som hamnar på fel ställe – bland hushållsavfallet, i avloppet eller ute i naturen – skadar alltid miljön. Det drabbar så småningom oss själva och kommande generationer.

Publicerad:

Januari: Nästan allt går att återvinna om du gör det på rätt sätt

Visste du att du kan koka 38 koppar kaffe på din dagstidning? Ja, om du återvinner den alltså. Genom att sortera dina sopor skyddar du människor och miljö och sparar både energi och naturresurser. Det är faktiskt ett lagbrott att inte sortera sina sopor.

Dina sopor, alltså ditt hushållsavfall, kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera dem väl kan de tas omhand på ett säkert sätt och det mesta kan återvinnas.

Mängden avfall ökar

Sedan 1975 har mängden avfall i Sverige som återvinns på något sätt ökat från 60 till 99 procent. Men samtidigt ökar mängden avfall. Det innebär att det blir än viktigare att vi alla tar vårt ansvar och återvinner. I alla kommunala förvaltningar ska det finnas system för återanvändning och källsortering av avfall på arbetsplatserna.


– Återvinning är av stor betydelse, inte minst för kommande generationer. Men det absolut viktigaste är egentligen att köpa mindre, på det sättet kan vi minska mängden avfall. Vi kanske inte alltid behöver köpa nytt? På våra återvinningscentraler har vi till exempel återanvändningsbodar, de saker som är avfall för dig kan vara värdefulla för någon annan, säger Helen Löfgren-Larsson, chef för avfall, vatten och avlopp.

Var ska du lämna ditt avfall?

Du kan i huvudsak återvinna ditt hushållsavfall på två ställen: Kommunens återvinningscentraler (ÅVC) eller Förpacknings- och tidningsinsamlingens återvinningsstationer (ÅVS)

 • Återvinningscentralen: Här lämnar du grovavfall som möbler, kylar, frysar, träavfall, metallskrot, elektronikavfall, skrymmande plast och övrigt farligt avfall som till exempel lampor, batterier, färg- och oljerester.
 • Återvinningsstationen: Här lämnar du förpackningar och tidningar.

Kommunens återvinningscentraler

Förpacknings- och tidningsinsamlingens återvinningsstationer

Sorteringsguide att ladda nedPDF

Om du har sorterat rätt ska det sedan bara finnas brännbart hushållsavfall kvar i din soptunna.

– Det körs till Korstaverket i Sundsvall där det blir fjärrvärme av vårt hushållsavfall, säger Helen Löfgren-Larsson.

Var extra noga med det farliga avfallet

Det viktigaste att sortera ut är det farliga avfallet, det vill säga sådant som är giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, miljöfarligt, smittförande eller brandfarligt. I ett vanligt hushåll kan det handla om exempelvis kemikalier, färger, lösningsmedel, läkemedel, batterier, allt med sladd samt glödlampor och lysrör. Det ska du lämna på en återvinningscentral.


– Sopsortering är en del av EU:s plan för hur vi ska hantera vårt avfall så att miljö och människor inte kommer till skada. Ju mer vi sorterar, desto mer bidrar vi till att minska mängden avfall på våra soptippar. Många vet kanske inte heller att det faktiskt är ett lagbrott att inte sortera sina sopor, säger Helen Löfgren-Larsson.

Återvinn och spara!

 • En återvunnen aluminiumburk spar energi som räcker till ett dygn vid datorn.
 • Du kan koka 38 koppar kaffe på din dagstidning.
 • Om du återvinner din cykel sparar du lika mycket koldioxid som om du kört bil mellan Lövberga och Östersund – cirka 12 mil.
 • En konservburk som återvinns spar energi som räcker till sju timmars tv-tittande.

Fakta om skräp i naturen

Skräp som slängs i naturen (eller på gatorna) riskerar att läcka farliga ämnen. Det mesta tar också väldigt lång tid att bryta ner, några exempel:

 • Glas: 1 miljon år
 • Plast: 450 år (då återstår ändå skadliga mikrobitar av plast)
 • Aluminium: 200–500 år
 • Plastbestruket papper: 5 år
 • Fimpar: 1–5 år
 • Papper: 6 månader
 • Tuggummi: 20–25 år

Källa: www.sopor.nu

Omslag till almanackan

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2018

Skyldighet enligt lagen

Enligt Avfallsförordningen (2011:927), som har stöd i Miljöbalken, är du som konsument skyldig att sortera ut förpackningar, returpapper, elavfall, batterier och grovsopor och lämna till ett insamlingssystem.

Avfallsförordningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: