På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Google translate
Översätt sida
Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.
Farligt avfall som hamnar på fel ställe – bland hushållsavfallet, i avloppet eller ute i naturen – skadar alltid miljön. Det drabbar så småningom oss själva och kommande generationer.
Publicerad:
Visste du att du kan koka 38 koppar kaffe på din dagstidning? Ja, om du återvinner den alltså. Genom att sortera dina sopor skyddar du människor och miljö och sparar både energi och naturresurser. Det är faktiskt ett lagbrott att inte sortera sina sopor.
Dina sopor, alltså ditt hushållsavfall, kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera dem väl kan de tas omhand på ett säkert sätt och det mesta kan återvinnas.
Sedan 1975 har mängden avfall i Sverige som återvinns på något sätt ökat från 60 till 99 procent. Men samtidigt ökar mängden avfall. Det innebär att det blir än viktigare att vi alla tar vårt ansvar och återvinner. I alla kommunala förvaltningar ska det finnas system för återanvändning och källsortering av avfall på arbetsplatserna.
– Återvinning är av stor betydelse, inte minst för kommande generationer. Men det absolut viktigaste är egentligen att köpa mindre, på det sättet kan vi minska mängden avfall. Vi kanske inte alltid behöver köpa nytt? På våra återvinningscentraler har vi till exempel återanvändningsbodar, de saker som är avfall för dig kan vara värdefulla för någon annan, säger Helen Löfgren-Larsson, chef för avfall, vatten och avlopp.
Du kan i huvudsak återvinna ditt hushållsavfall på två ställen: Kommunens återvinningscentraler (ÅVC) eller Förpacknings- och tidningsinsamlingens återvinningsstationer (ÅVS)
Kommunens återvinningscentraler
Förpacknings- och tidningsinsamlingens återvinningsstationer
Om du har sorterat rätt ska det sedan bara finnas brännbart hushållsavfall kvar i din soptunna.
– Det körs till Korstaverket i Sundsvall där det blir fjärrvärme av vårt hushållsavfall, säger Helen Löfgren-Larsson.
Det viktigaste att sortera ut är det farliga avfallet, det vill säga sådant som är giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, miljöfarligt, smittförande eller brandfarligt. I ett vanligt hushåll kan det handla om exempelvis kemikalier, färger, lösningsmedel, läkemedel, batterier, allt med sladd samt glödlampor och lysrör. Det ska du lämna på en återvinningscentral.
– Sopsortering är en del av EU:s plan för hur vi ska hantera vårt avfall så att miljö och människor inte kommer till skada. Ju mer vi sorterar, desto mer bidrar vi till att minska mängden avfall på våra soptippar. Många vet kanske inte heller att det faktiskt är ett lagbrott att inte sortera sina sopor, säger Helen Löfgren-Larsson.
Skräp som slängs i naturen (eller på gatorna) riskerar att läcka farliga ämnen. Det mesta tar också väldigt lång tid att bryta ner, några exempel:
Källa: www.sopor.nu
Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.
Enligt Avfallsförordningen (2011:927), som har stöd i Miljöbalken, är du som konsument skyldig att sortera ut förpackningar, returpapper, elavfall, batterier och grovsopor och lämna till ett insamlingssystem.
Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: