Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Kommunalrådets inledningsord

Klimatförändringarna är ett av de största miljöproblemen som mänskligheten globalt står inför. Hur kommer vi att påverkas? Är det bara av ondo att det blir varmare? Kommer klimatförändringarna att skapa konflikter i världen som påverkar oss? Ja, frågorna är många! Läs Susanne Hanssons inledningsord i Kommunalmanackan 2018.

Susanne Hansson, kommunalråd.

Susanne Hansson.

Klimatsmart och hållbart i Strömsund!

De senaste åren har vi drabbats av flera stormar med långa elavbrott som följd. Skog har blåst ner och medfört ekonomiska förluster. Milda vintrar med regn och blåst är en konsekvens av klimatförändringarna. I dag är det mer kostsamt att sanda vägarna i kommunen än att ploga bort snö.


Förändrat klimat

Ökande medeltemperatur, mer oregelbunden nederbörd, stora variationer i flöden och vattenstånd och höjd trädgräns i fjällområdena är några förändringar som vi ser i vår kommun. I Jämtland förväntas en ökad årsmedeltemperatur med fyra grader till år 2100. Nederbörden väntas öka med cirka 30 procent, mestadels under vinterhalvåret, dock mest som regn. Om hundra år kommer vi att ha hundra dagar mindre av snötäckt mark. Det får bland annat konsekvenser för vår vinterturism.
Utsläppen av koldioxid är en av de största bovarna som påverkar växthuseffekten och därmed klimatförändringarna. Genom att minska användandet av fossila bränslen kan vi bidra till en bättre miljö. Vi kan använda energikällor som inte ger några, eller endast små, koldioxidutsläpp. I Strömsunds kommun produceras stora mängder energi från vatten- och vindkraft som inte påverkar växthuseffekten. Det är bra!


Vad kan du själv bidra med?

I årets kommunalmanacka får du tips om vad du själv kan göra för att bidra till ett hållbart och klimatsmart samhälle!
Under 2017 har SMHI arbetat med att ta fram ett webbaserat verktyg så att landets kommuner enklare kan skapa en klimat­anpassningsplan. Vi är en av de kommuner som hjälpt SMHI att arbeta fram verktyget.
Som delägare i Inlandsbanan AB arbetar vi för att modernisera järnvägen och öka godstransporterna längs banan och minska de tunga transporterna på våra vägar.


Ingen kan göra allt, men alla kan göra något för att bidra till en bättre miljö. Låt oss tillsammans göra 2018 till en vändpunkt för en hållbar framtid!


Med önskan om ett gott 2018!

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 20 januari 2021