På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Jormskolan.

Kommunen har nio grundskolor, några är större och några är mindre. Jormskolan är kommunens minsta skola. Det innebär både utmaningar och fördelar för tomtenissarna på bilden. Foto: Madeleine Olofsson

Publicerad: 1 december 2017

December 2017: Jormskolan är minsta skolan i kommunen

Det finns nio grundskolor i kommunen. Minst av dem är Jormskolan i Frostviken, som troligen också är en av Sveriges minsta byskolor.
– Det bästa är att det inte är så många barn här. Det är lugnt och skönt och inte så mycket spring. Vi har snälla lärare och gott om plats, säger nioåriga Alva Falk från Stora Blåsjön.

Jormskolan ligger i Jormvattnet, cirka 26 mil norr om Östersund vid norska gränsen. I det stora gula trähuset går idag sju elever från förskoleklass till årskurs 3. I byggnaden huserar även förskolan Jätten Jorm. Barnen kommer bland annat från byarna Ankarvattnet, Stora Blåsjön, Blåsjöfallet och Jormvattnet.

Lektioner utomhus

Skoldagarna är till stor del präglade av vad årstiderna erbjuder, utomhuspedagogiken är en röd tråd i verksamheten.

 

– Vi kallar det för naturskola och vi arbetar i olika teman, då är även förskolan med vilket skapar ett mervärde både för dem och för oss. Vi har ett mycket bra samarbete. Skolans kock lagar maten ute och vi äter tillsammans. Utomhuspedagogiken är bra för barnens inlärning och gör att eleverna får variation i undervisningen, säger läraren Madeleine Olofsson.

Enklare att se varje elev

Hon är ensam lärare på skolan som förmodligen är en av Sveriges minsta byskolor. För lärare och elever innebär det både fördelar och utmaningar. Den absolut största fördelen är att det är enklare att anpassa utbildningen efter varje elev, menar Madeleine.

 

– Det finns mer utrymme att se varje elev och vi lär känna varandra väldigt väl. Samtidigt kan den sociala biten vara en utmaning. Ibland kan det också vara svårt att få igång diskussioner i en mindre grupp, säger hon.

Åker till Gäddede en dag i veckan

En dag i veckan åker eleverna till Frostviksskolan där de har idrott, musik och slöjd. Det blir en naturlig inskolning då eleverna börjar där i årskurs 4. Eleverna Alva Falk, Maja Olsson, Harry Persson och Lukas Olsson trivs bra på Jormskolan. Under hösten har de arbetat flitigt med ett Ronja Rövardotter-tema och nyligen tittade barnen på snöflingor med lupp. Något som var väldigt spännande, ingen snöflinga är ju den andra lik!

 

– Det bästa är att det inte är så många barn här. Det är lugnt och skönt och inte så mycket spring. Vi har snälla lärare och gott om plats. Det är inte heller så mycket bråk som på en stor skola. Vi har stort område ute på rasten och nära till skogen. Man känner sig trygg, säger de.

Fyller viktig funktion

Byskolan i Jormvattnet fyller en viktig funktion, menar läraren Madeleine Olofsson. Den gör det möjligt för människor att bo och verka även på landsbygden. Kommunalrådet Susanne Hansson håller med.

 

– Avstånden gör det tufft för de yngsta eleverna. Vi vill inte att barnen ska få allt för långa resor till skolorna. Därför är byskolan viktig att ha kvar, säger hon.

Relaterad information

Kommunalmanackans omslagsbild.

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2017

Barn grillar i skogen.

Att hålla lektioner ute är vanligt på Jormskolan.

snöflingor på fönster.

Snöflingor som barnen gjort under sitt vintertema.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: 1 januari 2018