Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Delar av Dua-styrgruppen.

Den 20 november ska bland annat dessa personer besöka Dua-dagen i Stockholm för att berätta om sitt framgångsrika samarbete: Kate Beck, Kommunal, Thomas Lundström, ICA Simonsons, Håkan Olofsson, Arbetsförmedlingen och Karin Holmquist, framtids- och utvecklingsförvaltningen.

Publicerad:

Samarbete i kommunen lyfts som gott exempel på Dua-dagen

Arbetslösheten bland unga och nyanlända i Strömsunds kommun har minskat tack vare ett framgångsrikt samarbete mellan kommunen, Arbetsförmedlingen, facket och privata näringslivet. Nu är sex representanter specialinbjudna till Dua-dagen i Stockholm 20 november för att dela med sig av sina erfarenheter och inspirera andra. 

Arbetslösheten bland unga och nyanlända ska minska. Det är målet med Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua) som arbetar på regeringens uppdrag. Tanken är att det ska ske genom samverkan mellan kommunen och arbetsförmedlingen, bland annat genom praktik och extratjänster. I Strömsund startade samarbetet i december 2015 och har blivit mycket framgångsrikt.

– Ungdomsarbetslösheten har sedan dess sjunkit från 21 till 16 procent. Vårt samarbete ger resultat, säger Håkan Olofsson, sektionschef Arbetsförmedlingen Strömsund.

Unik styrgrupp ger resultat

I styrgruppen för Dua-samarbetet sitter representanter från kommunen, Arbetsförmedlingen, fackförbundet Kommunal och privata näringslivet. En tämligen unik konstellation som nu blivit inbjudna att delta på Dua-dagen i Stockholm 20 november.

– Vi ska medverka på ett seminarium om samverkan och i en paneldebatt. Vi får där möjlighet att berätta hur vi tänkt och gjort här. För oss har det blivit en framgångsfaktor att ha både fack och näringsliv med oss, säger Karin Holmquist, chef för framtids- och utvecklingsförvaltningen.

Viktigt att ta emot praktikanter

Kate Beck är ordförande för Kommunals sektion i Strömsund. Hon vittnar om att svårigheten att rekrytera och hitta vikarier är det största arbetsmiljöproblemet för medlemmarna. Dua-samarbetet har öppnat upp för bra dialog och ett samlat grepp, det har även bidragit till att öka förståelsen för hur viktigt det är att ta emot praktikanter.

– Vi ser redan idag konsekvenserna av pensionsavgångarna, många arbetsplatser går kort om personal. Därför är det viktigt att arbetsgivare och fack arbetar tillsammans. Till exempel med att lyfta hur viktigt det är att alla arbetsplatser tar emot praktikanter. Vi ser att våra medlemmar börjar få större förståelse. En praktikant kan i slutändan bli en ny kollega, säger hon.

”Enklare att rekrytera”

Thomas Lundström som driver ICA Simonsons i Strömsund ser även han många fördelar med samarbetet. I butiken har han skapat ett lärlingsprogram som senaste åren tagit emot ett 20-tal personer för arbetsträning eller praktik.

– Samarbetet är mycket värdefullt och gör det enklare för mig att rekrytera, säger han.

 

Mer information
Karin Holmquist, förvaltningschef, 0670-161 86
Håkan Olofsson, sektionschef Arbetsförmedlingen Strömsund, 010-488 83 85
Kate Beck, ordförande Kommunal Strömsund, 070-603 86 56
Thomas Lundström, ICA Simonsons, 070-288 43 43

Relaterad information

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: