På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lag om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Riksdagen har beslutat om en ny lag (2017:425) om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare. Lagen började gälla den 1 juli 2017. Denna nya lagstiftning är i princip den samma som för försäljning av tobaksvaror.

Detta innebär i korthet att:

  • Du får inte sälja e-cigaretter eller påfyllnadsbehållare till någon som inte fyllt 18 år.
  • Du som säljer e-cigaretter eller påfyllnadsbehållare är skyldig att försäkra dig om att köparen fyllt 18 år. Om det finns tveksamhet om att köparens ålder ska du begära legitimation. En rekommendation är att alltid begära legitimation om kunden ser ut att vara under 25 år. Om kunden inte kan visa upp giltig legitimation ska du neka försäljning.
  • Styckeförpackningar till elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare ska innehålla ett informationsblad. Informationen ska vara på svenska. Om informationsblad på svenska saknas får produkten inte säljas.
  • Förpackningar till elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare ska förses med en hälsovarning. Denna ska vara på svenska. Om hälsovarning på svenska saknas får produkten inte säljas.
  • Du får inte sälja eller lämna ut e-cigaretter eller påfyllnadsbehållare om du misstänker att de kommer att lämnas över till en person under 18 år (så kallad langning).
  • Det ska finnas en tydlig och klart synlig skylt eller dekal med information om åldersgränsen i anslutning till kassan.
  • Marknadsföring av e-cigaretter eller påfyllnadsbehållare får inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk. Marknadsföring av e-cigaretter eller påfyllnadsbehållare i form av reklamskyltar med mera är förbjudet på butikens utsida och i skyltfönster.
  • Ditt egenkontrollsprogram ska finnas tillgängligt i försäljningslokalen så att du kan visa upp det vid tillsynsbesök från kommunen eller Polisen.

Anmäl försäljningen

Du får inte börja sälja e-cigaretter och påfyllandsbehållare förrän du har anmält försäljningen till den kommun där varorna ska säljas. I anmälan ska du lämna de uppgifter som kommunen behöver för sin tillsyn, till exempel faktauppgifter om försäljningsstället, namn på den som är ansvarig för verksamheten, firmans organisationsnummer och namn. Med din anmälan ska ett egenkontrollprogram bifogas.

Informera din personal

Du är skyldig att ge din personal den information och det stöd som behövs för att de ska kunna följa de bestämmelser som finns i lagen om e-cigaretter och påfyllnadsbehållare.

Du kan få försäljningsförbud

Kommunen kan förbjuda dig att sälja e-cigaretter och påfyllnadsbehållare om du överträder bestämmelserna i lagen om elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare allvarligt eller flera gånger. Förbudet gäller då i högst sex månader. Kommunen kan också ge dig en varning. 

Även polisen är tillsynsmyndighet

Polisen är tillsynsmyndighet för bestämmelserna om handel med e-cigaretter och påfyllnadsbehållare. Det betyder att både kommunerna och polisen kontrollerar hur lagen om e-cigaretter och påfyllnadsbehållare följs. Polisen behöver inte misstänka brott för att kunna göra tillsynsbesök på ditt försäljningsställe.

Kommunerna ska kontrollera varningstexter

Förutom Folkhälsomyndigheten och polisen ska även kommunen kontrollera att märkningen på e-cigaretter och påfyllnadsbehållare är korrekt, till exempel att de är märkta med svensk varningstext.

Kommunerna kan samverka

Kommunerna kan samverka kring tillsynen. Det betyder att även tillsynspersonal från en annan kommun kan göra tillsynsbesök hos dig som är näringsidkare.

Kontakta oss

Miljö- och byggavdelningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 11 juni 2019