På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Google translate
Översätt sida
Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.
Regeringens särskilde utredare Håkan Sörman höll med om många av de punkter som kom fram på mötet.
Pressmeddelande • Publicerad: 26 oktober 2017
Strömsunds kommunalråd Susanne Hansson är orolig då kostnadsutjämningssystemet ska ses över och förenklas. Därför bjöd hon in utredaren Håkan Sörman och kommunerna i Norrlands inland till Strömsund.
– Vi vill uppmärksamma utredarna på de problem som kommuner med långa avstånd och befolkningsminskning har, säger Susanne.
Den 25 oktober samlades kommunalråd och tjänstemän från tolv inlandskommuner på Folkets hus i Strömsund. Det är Strömsunds kommunalråd Susanne Hansson som har tagit initiativ till mötet.
– Vi vill ta tillfället i akt att berätta hur dagens kostnadsutjämningssystem fungerar för oss i Norrlands inland och ställa frågan om den är rättvis. Det är också viktigt att göra tidiga inspel och göra utredarna uppmärksamma på de faktiska förhållandena, säger Susanne.
Kommunen beskrev ett antal problem som grundar sig på kommunens storlek, befolkningsstruktur och befolkningsminskning
Efter mötet tycker Susanne att det känns hoppfullt.
– Utredarna har också sett de faktorer som vi har flaggat för, nu är det bara att vänta och se vad utredningen, som ska vara klar 1 juni 2018, kommer fram till.
Det nya kostnadsutjämningssystem träder i kraft tidigast år 2020.
Mer information
Susanne Hansson, kommunstyrelsens ordförande, 0670-161 61
Kostnadsutjämningen utgör en del av systemet för kommunalekonomisk utjämning. Utjämningssystemets syfte är att garantera alla kommuner och landsting likvärdiga ekonomiska förutsättningar. Exempelvis kompenseras kommuner som på grund av åldersstrukturen är skyldiga att erbjuda äldreomsorg och barnomsorg till många personer eller orter.
– Det känns hoppfullt att det vi har flaggat för som viktiga faktorer också är det som dykt upp hos utredarna, säger Susanne Hansson. Det vill säga glesbygd, befolkning och de socioekonomiska delarna.
Representanter från fjorton inlandskommuner deltog på mötet.
Tore Melin, utredningens huvudsekreterare.
Strömsund, Härjedalen, Dorotea, Arjeplog, Krokom, Åsele, Sollefteå, Malå, Norsjö, Ragunda, Lycksele samt föreningen Sveriges vattenkraftskommuner (FSV).
Senast ändrad/granskad: 26 oktober 2017