På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Marie Lidberg, frivilligsamordnare.

Marie Lidberg är frivilligsamordnare. Hon hjälper till exempel föreningar och volontärer att knyta kontakter. Målet är bland annat att få fler att engagera sig ideellt.

Publicerad: 12 oktober 2017

Frivilligsamordaren inspirerar till ideellt engagemang 

I Strömsunds kommun finns en frivilligsamordnare. Men vad gör hon?
– Mitt fokus ligger på att samordna, förmedla och inspirera till ideellt engagemang och ideella insatser, främst när det gäller flykting-, asyl- och integrationsfrågor. Jag ska vara en länk och en tillgång, säger Marie Lidberg.

I Strömsunds kommun finns över 300 olika föreningar. De spelar en viktig roll i samhällsutvecklingen. Bland annat bidrar föreningslivet till bättre folkhälsa, bredare kulturliv och ökad delaktighet. Det leder i sin tur till en mängd fördelar både för den enskilde individen och samhället i stort.

Inspirera fler att engagera sig

Sedan sommaren 2016 arbetar Marie Lidberg 25 procent som frivilligsamordnare. Hennes uppdrag är att samordna, förmedla och inspirera fler till ideellt engagemang, i första hand när det gäller flykting-, asyl- och integrationsfrågor. Hon ska även främja språkinlärning och underlätta etableringen för asylsökande och nyanlända i kommunen.

Vad kan föreningarna dra för nytta av dig som frivilligsamordnare?

– Det sker mängder av aktiviteter runt om i hela kommunen, året om. Jag arbetar för utöka utbyten och förmedla kontakter mellan föreningar och mellan föreningar och volontärer. Jag stödjer föreningar och enskilda volontärer med råd, praktisk hjälp och vägar vidare. Jag kan även fungera som en länk mellan frivilliga och kommunen och hjälpa till med att hitta rätt kontakter för att komma vidare i olika frågor, säger hon.

Varför är ditt uppdrag viktigt?

– Kommunen arbetar aktivt för att locka fler invånare, vi behöver varenda människa som vill bo här och vi behöver mer arbetskraft. Det är också viktigt att vi tar tillvara på de människor som är nya i landet, hjälper till med en bra start och visar vilka möjligheter det finns för att skapa sig en trygg plats att bo på. Är man trygg och känner sig hemma mår man bra och kan hjälpa till att behålla och bidra till det fina samhälle vi har idag. Kanske jag kan få någon att stanna kvar?

Vad hoppas du kunna bidra med?

– Jag hoppas kunna underlätta för frivilliga och föreningar, men jag hoppas också kunna hjälpa människor att hitta ”sin grej”, något som man tycker är roligt och som man brinner för lite extra. Kanske det finns någon ledare till fotbollen eller sy-kvällen bland våra nyanlända – vi behöver fler eldsjälar!

Vad har du på gång just nu?

– Varje vecka träffar jag en grupp nyanlända och tillsammans gör vi studiebesök hos föreningar för att se vad det finns för olika aktiviteter att delta i. Vi har bland annat varit till Renålandets byförening, det var väldigt uppskattat både hos deltagarna och föreningen. Förhoppningsvis kan vi hitta på fler saker tillsammans framöver. I september var jag även med och arrangerade en föreningsmässa där nästan 40 föreningar var med och visade upp sig. Vi hoppas kunna göra något liknande även nästa år, säger Marie Lidberg.

Fakta

Tjänsten som frivilligsamordnare stöds av §37a-medel via Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 12 oktober 2017