Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Författarinnan Anneli Jordahl.

Anneli Jordahl fick 2 september ta emot 2017 års Hedenvindplakett för sitt författarskap. Foto: Marie Haglund

Publicerad:

Anneli Jordahl får 2017 års Hedenvindplakett

Den 2 september fick Anneli Jordahl ta emot 2017 års Hedenvindplakett på Centralbibiotekek i Strömsund. Hon får priset för att hon gjort sin ”klassresa utan att glömma utgångsstationen”.

Författaren Anneli Jordahl är född i Östersund och har skrivit flera uppmärksammade böcker, flera av dem bygger på samtal med andra författare. Hon har ett stort fokus på klass- samt genusfrågor och ifrågasätter och lyfter dessa i sina verk.

Tog emot priset 2 september

Den 2 september fick hon ta emot årets Hedenvindplakett på Centralbibioteket i Strömsund. Det var 38:e gången plaketten, som är utformad av Kerstin Bränngård, delades ut till en författare som skrivit i Gustav Hedenvinds anda.

Hedenvindsällskapets motivering

”Kan vi tala om klasser i välfärdslandet Sverige? Författaren Anneli Jordahl hävdar det med emfas. Hon gör detta obestridligt tydligt i sin sparsmakade produktion och visar samtidigt diskret hur mansdominansen lever vidare. I böckerna om Ellen Key och Elsie Johansson får två starka kvinnor bära fram hoppet om ett mera jämlikt och jämställt samhälle”.

Kultursamordnaren delade ut priset

På plats för att dela ut priset var kultursamordnaren Marie Haglund.

– Det känns bra att få dela ut priset till en författare som lyfter frågor som ligger mig extra varmt om hjärtat. Du har förgyllt min bok-sommar, sade hon bland annat.

 

Sandra Östlund underhöll med gitarr och sång och Yngve Hedin berättade om Anneli Jordahls böcker. Författarinnan själv pratade om sitt skrivande och sitt författarskap.

Yngve Hedin.

Yngve Hedin berättade om Anneli Jordahls böcker.

Sandra Östlund.

Sandra Östlund sjöng och spelade.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: