På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Elever på fjällsjöskolan.

På Fjällsjöskolan i Backe går många nyanlända barn. Skolan arbetar aktivt med att inkludera eleverna på ett bra sätt. Scott, Ella, William, Omar, Vanja, Molly och Veronika trivs bra tillsammans. Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson

Publicerad: 1 september 2017

September 2017: Integration i gemenskap

Integration handlar om att mötas på mitten. Och det är precis det eleverna på Fjällsjöskolan i Backe gör. Skratten hörs ända ut i korridoren, i klassrummet sitter barnen huller om buller och tränar på bokstäver och siffror. Tillsammans.
– Grunden i allt vi gör är att barnen ska känna sig trygga, målet är att de ska bli integrerade i verksamheten från dag ett, säger rektorn Susanne Sjödin.

Under årens lopp har Strömsunds kommun tagit emot många asylsökande samt kommunmottagna barn, ungdomar och vuxna med uppehållstillstånd. I verksamheterna finns därför bred kompetens och kommunen har fått uppmärksamhet för sitt framgångsrika arbete.

– Vi har under lång tid ägnat oss åt barnperspektivet i mottagandet och vi har klara riktlinjer för hur vi ska arbeta, vi har också en bra samverkan och ett långsiktigt tänk som skapar stabilitet, säger Karin Holmquist, chef för framtids- och utvecklingsförvaltningen som hanterar flyktingmottagandet i kommunen.

Frivilligsamordnare hjälper och stöttar

Integration handlar om att känna tillhörighet i samhället. Det betyder att alla ska känna sig som en del av det svenska samhället. Integration handlar om att olika grupper i samhället möts och har ett utbyte med varandra. För att underlätta den processen har kommunen anställt en frivilligsamordnare på 25 procent. Hennes uppgift är att bland annat stötta föreningar som jobbar med integration och vara ett bollplank för nya idéer.

Föreningar arbetar aktivt

– Jag ger även information till nyanlända om vilka fritidsaktiviteter det finns. Vi har många föreningar som arbetar aktivt i kommunen och det är vi glada för. Jag tror min roll är väldigt viktig. Det kontaktnät man skapar kan vara det som gör att man väljer att stanna på en ort. Kanske kan vi bidra till att människor väljer att bosätta sig här, säger Marie Lidberg.

Tränar på bokstäver och siffror

På Fjällsjöskolan i Backe ekar skrattet i korridoren. Det är förmiddag och eleverna i årskurs ett sitter huller om buller på mattan i sitt klassrum för att träna på bokstäver och siffror. Nationaliteterna är många.

– Det är viktigt att blanda grupperna så att eleverna har utbyte av varandra. Vår största utmaning är att föra dem samman och mötas på mitten. Det är fantastiskt roligt att se när barnen utvecklas och lär sig. Vi har mycket skratt i vår grupp och det är härligt, säger läraren Carin Jonnerby.

Eleven ska känna sig trygg

Hon får medhåll av rektorn Susanne Sjödin som framhåller att grunden i skolans integrationsarbete handlar om att eleven ska känna sig trygg. Fjällsjöskolan har många års erfarenhet av integrationsarbete och har utarbetat en modell för hur det ska gå till.

– Vi vill att eleverna ska vara integrerade och gå tillsammans med svenska barn från dag ett, men det kan givetvis ta olika lång tid. Vi utgår alltid från barnen och för dialog med både dem och deras vårdnadshavare, säger hon.

Vad är det bästa med att ha elever från många olika nationaliteter på skolan?

– Det är väldigt berikande på många sätt, inte minst att vi får kunskap om så många olika kulturer och har möjlighet att lära oss av varandra. Det skapar en ökad förståelse för att människor är olika men ändå lika mycket värda, säger Susanne Sjödin.

Kommunalmanackans omslagsbild.

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2017

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 28 oktober 2019