På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


SFI i kommunen.

I Strömsund och Gäddede har nyanlända möjlighet att läsa SFI, svenska för invandrare. Eleverna får använda sitt nya språk i många olika situationer. Bland annat när de bakar tunnbröd eller åker skoter.

Publicerad: 1 juli 2017

Juli 2017: SFI öppnar kunskapsdörrar till ett nytt språk

I Strömsund och Gäddede läser mellan 130 och 150 elever svenska för invandrare, SFI. Målet med utbildningen är att ge grundläggande kunskaper i svenska.
– Här är ingen dag den andra lik, det är allt ifrån verbböjningar till hur man hälsar eller skriver ett brev, säger läraren Keitlin Johansson.

SFI-utbildningen är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. I utbildningen får de lära sig och utveckla ett funktionellt andraspråk.

Svenska i vardagen

I kommunen finns SFI i Strömsund och Gäddede och här går mellan 130 och 150 elever.

– Under utbildningen får de använda sitt nya språk i många olika vardagssituationer, till exempel kan vi spela kubb, baka eller åka skoter. En del lär sig jättefort och andra kan bli kvar här lite längre, säger läraren Åsa Gustafsson.

Praktik och samhällsorientering

I Strömsund arbetar sju lärare och tre assistenter. Utbildningen sker fem förmiddagar i veckan och är anpassad efter varje elevs behov. Många kombinerar studierna med samhällsorientering, både grundläggande och fördjupande, samt praktik någonstans i kommunen.

– Det är mycket glädjande att de har möjlighet till praktik, det är ett bra sätt för dem att träna sina kunskaper och få in en fot på arbetsmarknaden, säger läraren Ann-Christin Granqvist.

 

Karin Holmquist, chef för framtids- och utvecklingsförvaltningen menar att det goda samarbetet som kommunen har med Arbetsförmedlingen i Strömsund är viktigt.

– Det är en förutsättning för de nyanländas etablering på arbetsmarknaden, säger hon.

Givande arbete

Lärarna trivs mycket bra med sina arbeten, kollegorna är rörande överens om att jobbet som SFI-lärare är givande.

– Eleverna ger en så ofantligt mycket energi, det är ett fantastiskt jobb och vi lär oss något nytt varje dag. Man blir superglad av att jobba med dem, säger de.

Ett 15-tal olika länder

Eleverna på SFI är mellan 20 och 60 år och kommer från ett 15-tal länder, de flesta från Syrien och Eritrea. Deras skilda bakgrunder, livshistorier, studiekunskaper och religioner är en utmaning – men samtidigt också en styrka.

– Här är ingen dag den andra lik, det är allt ifrån verbböjningar till hur man hälsar eller skriver ett brev. Det är roligt att se hur duktiga eleverna är på att hjälpa varandra. De visar stor förståelse och hjälpsamhet trots de stora skillnaderna. De vill verkligen lära sig språket, säger Keitlin Johansson.

Fakta

Kommunen är skyldig att anordna SFI. Utbildningen består av tre studievägar (1, 2 och 3) och fyra kurser (A, B, C och D). För att ha rätt till SFI ska eleven ha ett tillfälligt uppehållstillstånd och vara skriven i kommunen. Man ska också sakna de grundläggande kunskaper i svenska språket som utbildningen syftar till att ge.

Kurserna inom SFI utgår från olika situationer, i vardags-, samhälls- och arbetsliv.

Utgångspunkten för utbildningen ska vara den enskildes behov och förutsättningar, kurserna ska vara anpassade till den vuxna elevens intressen, erfarenheter, allsidiga kunskaper och långsiktiga mål.
Källa: Skolverket

Kommunalmanackans omslagsbild.

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

 Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan 2017

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 18 december 2017