Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Tillgänglighetsdag på Ströms hembygdsgård.

Information från olika föreningar, konstutställning, mat från olika länder och kulturer, dansuppvisning och invigningstal. Det var några av programpunkterna under Tillgänglighetsdagen på Ströms hembygdsgård.

Publicerad:

Folkligt och informativt på Tillgänglighetsdag

Ett tiotal föreningar var igår på plats på Ströms hembygdsgård för att informera och berätta om bland annat stroke, diabetes och reumatism. Under Tillgänglighetsdagen fanns det även möjlighet att provsmaka mat från olika länder och kulturer samt titta på konst och dansuppvisning med Norrdans.

Det är lätt att glömma bort hur vardagen kan se ut för personer som har olika svårigheter oberoende av anledning. Därför arrangerade Strömsunds kommun en Tillgänglighetsdag med kulturer i möten på Ströms hembygdsgård 7 juni.

 

– Vi vill på olika sätt uppmärksamma hur det kan vara att ha funktionsvariationer. Dagen blev väldigt lyckad och många slöt upp till aktiviteterna. Jätteroligt, summerar Göran Bergström, kommunalråd och ordförande i tillgänglighetsrådet.

Fick prova på ett funktionshinder

Han höll dagens invigningstal och fick sedan prova på hur det är att vara synskadad. Catarina Espmark, vice ordförande i tillgänglighetsrådet, hamnade i en rullstol.

– Man känner sig väldigt utlämnad, det är en annorlunda känsla, sa Catarina Espmark som blev skjutsad runt hembygdsområdet.

Utställning och information

Ett tiotal föreningar fanns på plats för att informera om sina verksamheter och besökarna minglade runt utställningsborden i det vackra vädret.

– Den här dagen var ett väldigt bra initiativ. Vi hoppas sprida vårt budskap och få besökarna att förstå vikten av ett sunt leverne. Bra kost och motion kan förebygga stroke, sa Jan C Johansson, ordförande i Stroke Länsföreningen J/H.

 

Det var öppen scen och ett antal konstnärer ställde ut. Norrdans uppträdde med sin föreställning ”Sju gånger sju”. Besökarna bjöds också på mat från ett tiotal olika länder och i samevistet bakade kommunens samiska samordnare Aanna Johansson Larsson samiskt bröd över öppen eld.

 

Dagen arrangerades i samarbete med bland annat Integration Jämtland Härjedalen och Mötesplats Strömsund – Hembygdsgården 2020.

 

Göran Bergström höll invigningstal.

Kommunalrådet Göran Bergström höll invigningstalet. Bland annat lyfte han fram hur viktigt det är med respekt och öppenhet i mötet med människor och kulturer.

Brödbakning i samevistet.

I samevistet bakade kommunens samiska samordnare, Aanna Johansson Larsson, samiskt bröd.

Norrdans uppträder på gräsmattan.

Norrdans uppträdde på gräsmattan med sin föreställning ”Sju gånger sju”. Det var häftigt och energirikt.

Utställare på Tillgänglighetsdag.

Jan C Johansson, ordförande i Stroke Länsföreningen J/H pratar med en av besökarna.

Föreningar som ställde ut

  • ILCO-föreningen
  • Stroke Länsföreningen J/H
  • Synskadades förening
  • Hjärt- och lungföreningen
  • Elöverkänsligas förening
  • Diabetesföreningen
  • Reumatikerföreningen
  • Lokalföreningen FUB i Strömsund
  • Osteoporosföreningen

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: