Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

Diplomorganisten Håkan Dahlén får nyinstiftat stipendium

Nu är det klart vilka som får årets Hedenvindplakett, ledarstipendier och kulturstipendier. I år delar barn-, kultur- och utbildningsnämnden för första gången också ut ett stipendium till minne av Hans-Erik Dahlgren.

Diplomorganisten Håkan Dahlén, verksam i Själevad men ursprungligen från Brattbäcken, är först ut att få det nyinrättade stipendiet till Hans-Erik Dahlgrens minne. Det har barn- kultur- och utbildningsnämnden beslutat.

Framgångsrik musiker och tonsättare

Hans-Erik Dahlgren arbetade under ett antal år som kultur- och fritidschef i kommunen men avled 2012. Han var både en framstående musiker, men framför allt tonsättare känd både nationellt och internationellt. Dahlgren tog initiativ till Berättarveckan i Frostviken som blev en stor succé. Stipendiet på 8 000 kronor till hans minne ska gå till en tidigare musikskoleelev som idag arbetar med musik på heltid.

 

– Håkan Dahlén är en av Sveriges främsta konsertorganister med både skivinspelningar och en lång rad konserter bakom sig. Han har också varit drivande i arbetet med Tåsjö kyrkas unika orgel och klockspel. Därför är han årets stipendiat, säger ordförande Lena Johansson som delar ut priset i samband med Musik vid Tåsjö stränder helgen efter midsommar.

Anneli Jordahl får Hedenvindplaketten

Författarinnan Anneli Jordahl, Östersund, får Hedenvindplaketten för att hon gjort sin ”klassresa utan att glömma utgångsstationen”. Jordahl har skrivit flera uppmärksammade fackböcker, flera av dem bygger på samtal med andra författare. Hon får priset i höst.

Mats och Pieter får ledarstipendier

Mats Söderquist, Backe, får ett av årets ledarstipendier på 4 000 kronor för sitt långa engagemang inom Backe IF innebandy. Pieter Fürst, Strömsund, får det andra för sitt engagemang i Vattudalens naturskyddsförening. Pieter är en sann eldsjäl när det gäller natur och miljö och har räddat flera naturområden från exploatering.

Birgitta och Maud får kulturstipendier

Årets två kulturstipendier på 4 000 kronor vardera går till Birgitta Ytfeldt, Strömsund och Maud Persson, Tullingsås. Birgitta får utmärkelsen för sitt engagemang i föreningen Flåsjöjäntan där hon skapat en mötesplats för kvinnor från olika kulturer. Maud får stipendiet för sitt målmedvetna och framgångsrika arbete för att skapa evenemang och aktiviteter i Tullingsås. Stipendierna delas ut på Guldälggalan 30 september.

 

– Alla stipendiater är värdiga mottagare och bidrar på olika sätt till mångfalden och utbudet i kommunen. Deras insatser är betydelsefulla, säger Lena Johansson.

 

Mer information
Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden, 0670-169 48

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: