På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Barn på Solgårdens förskola.

Under 2016 öppnade flera nya förskolor i kommunen, en av dem är Solgårdens förskola i Hoting. Där går cirka 30 barn mellan fyra och fem år, bland annat Saga, Ines, Simon, Leah och Tilde.

Publicerad: 1 april 2017

April 2017: Nya förskolor möter ökat behov

Under 2016 öppnade tre nya förskolor i kommunen. En av dem är Solgården i Hoting. Där går ett 30-tal barn mellan fyra och fem år.
– Det är jättekul här, bland annat gillar jag att klä ut mig, säger Leah Persson.

Barnens tid i förskolan ska vara trygg, rolig och lärorik, redan när barnen är små startar en kunskapsresa som sedan fortsätter hela livet. I Strömsunds kommun finns 18 förskolor. Under förra året öppnade två helt nya, Solgårdens förskola i Hoting och Rotnäsets förskola i Strömsund. I Rossön öppnade Killevippens förskola igen efter att ha varit nedlagd ett par år. I höst öppnar ytterligare två avdelningar på Rotnäsets förskola. En positiv utveckling som betyder att barnen i kommunen blir allt fler.

Anpassade lokaler

I Hoting har den nya förskolan blivit ett riktigt lyft.

– Vi var väldigt trångbodda på Rödluvan. När vi nu fördelat barnen på två förskolor har vi helt andra ytor att röra oss på och vi har fått vara med och utforma lokalerna så att det ska passa barnen och aktiviteterna. Nu huserar två avdelningar här, Kometen och Galaxen, säger Siv Forsström, förskollärare och tillförordnad förskolechef i området.

Kul att klä ut sig

Totalt går ett 30-tal barn mellan fyra och fem år på Solgårdens förskola som ligger i den tidigare PRO-lokalen i Hoting. Här finns bland annat ett stort samlingsrum med en scen där barnen kan uppträda, ett dockrum, en pysselhörna – och massor av utklädningskläder. Där älskar både Simon Alstergren och Leah Persson att rota.

– Jag tycker det är jätteroligt att vara på förskolan, bland annat gillar jag att klä ut mig, säger Leah Persson och får medhåll av Simon som hittat en kungakrona i klädhögen.

Förskolan skapar möjligheter

Att kommunen tagit emot ett stort antal nyanlända flyktingar är en av anledningarna till behovet av fler förskolor.

– Det är väldigt glädjande att vi har så mycket barn och att vi har haft möjlighet att kunna möta de behov som finns runt om i kommunen, säger Björn Wickström, chef för barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen.

 

Han lyfter fram förskolans viktiga roll i samhället:

– Förskolan skapar möjlighet för alla att utvecklas och lära sig på lika villkor, oavsett vilken bakgrund barnet har. Det ser jag som oerhört viktigt, säger han.


Bild på exteriören.

Solgårdens förskola i Hoting.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 18 december 2017