Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Slädhundstävling.

Det är mäktiga krafter i omlopp när hundarna sätter fart. Här har starten precis gått! Foto: Eva Mårtensson

Pressmeddelande • Publicerad:

SM-tävlingar med internationell prägel under Beaver Trap Trail i Norråker

Torsdagen 22 mars inleds 15:e upplagan av Beaver Trap Trail för draghundar i Norråker. Som vanligt kommer deltagarna från när och fjärran.
– Det som är speciellt i år är att det är svenskt mästerskap i långdistans, säger tävlingsledaren Rickard Harrysson.

Beaver Trap Trail är i det närmaste en institution i draghundsvärlden. Tävlingen har arrangerats som en medeldistanstävling i Norråker sedan 2003. Sedan två år tillbaka har BTT, som tävlingen kallas i folkmun, även en långdistansklass. I år har den klassen fått SM-status.

– Vi är såklart väldigt glada att vi nu får arrangera ett SM. Vissa år har föreningen även arrangerat sprint- och medeldistanstävlingar i byn under samma helg, men i år så är det “bara” två tävlingar samtidigt, säger tävlingskoordinator Martin Wagenius och fortsätter:

– Det går att följa tävlingarna hemma med hjälp av ett GPS-trackingsystem på tävlingens webbplats. Men allra roligast är det ju förstås om alla besöker oss på tävlingen. Vem vet, kanske någon får mersmak på sporten?

Pampig invigning

Onsdagen 22 mars är det registrering och veterinärbesiktning av hundarna i Norråker. På kvällen är det invigning av tävlingarna med tal och festligheter. Sedan går färden upp mot Saxvattnet och Borgafjäll under torsdagen. Långdistansen tar också en sväng runt Saxnäs och Gitsfjällen. Målgången sker under lördagen 25 mars samtidigt som det är Vintermarknad i Norråker.

– Det brukar vara en mycket uppskattad tillställning med knallar, människor och hundar, säger Ida Collin, arrangör av Vintermarknaden.

Svenskt mästerskap med internationell prägel

Även om långdistanstävlingen är ett SM så är det flera nationaliteter i den tävlingen. I medeldistansen, även kallad BTT Classic, är det också stor internationell prägel.

– Vi får varje år deltagare från flera europeiska länder, nåt år även från Alaska. I år är tio nationaliteter med i tävlingen, bland annat Lettland, Frankrike, Nederländerna, Tyskland och Schweiz. En trevlig sak med det, förutom att det sätter internationell prägel, är att det lockar människor att flytta till kommunen. Under senaste åren har flera flyttat upp just för att det är bra kommun att bo i för draghundsport, säger Rickard Harrysson.

Sätter kommunen på kartan

Strömsunds kommun har ett marknadsföringsavtal med Beaver Trap Trail.

– I en kommun som vår har vi många fina förutsättningar till en aktiv livsstil. Att åka hundspann är en av dem. Det känns roligt att få bjuda in deltagare från hela världen och visa upp vad vi kan erbjuda. Det bidrar till att sätta kommunen på kartan. Vi önskar arrangörerna stort lycka till, säger kommunalrådet Susanne Hansson.


Mer information

Rickard Harrysson, tävlingsledare, 070-398 25 10

Martin Wagenius, tävlingskoordinator, 070-663 82 87

Slädhundstävling.

Naturen bjuder på vacker utsikt.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: