På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Madeleine (längst fram), Felix, Tova och Warda på Vattudalsskolan slarvar sällan med skollunchen. Favoriten är kebabpytt. ”Maten är jätteviktig för att vi ska orka med skolan”, säger de.

Publicerad: 1 februari 2017

Februari 2017: Skollunchen viktig för att orka plugga och lära sig

Sverige är ett av få länder i världen där eleverna får gratis skollunch. Något som eleverna på Vattudalsskolan i Strömsund uppskattar.
– Det är jätteviktigt att äta skollunch så vi får energi för att lära oss saker i skolan, säger Madeleine, Felix, Tova och Warda.

Varje dag gör köken i Strömsunds kommun omkring 2.000 matportioner till eleverna i skolan. Sverige är tillsammans med Finland och Estland de länder i världen som erbjuder gratis skollunch. En enorm förmån enligt skolsköterskan Anna Andrée. Hon pekar på hur viktigt det är att få i sig näring och vitaminer för att orka lyssna och lära resten av dagen.

 

– För vissa kan skolans lunch vara det enda målet lagad mat på hela dagen. Det är viktigt att det inte känns stressigt att äta, alla måste ges tid att äta upp. I annat fall får de kasta i sig maten och det kan ge magknip. Miljön i skolmatsalen spelar också en stor roll. Fina gardiner, bra lampor och inte för högt ljud, säger Anna Andrée och fortsätter:

– De som inte äter eller äter för lite skollunch riskerar att bli trötta och okoncentrerade. På sikt kan det leda till sämre studieresultat och betyg.

Följer Livsmedelsverkets riktlinjer

Jörgen Jönsson är kostchef i kommunen. Han ser till så att skolmaten följer Livsmedelsverkets riktlinjer. De säger bland annat att det varje dag ska finnas en eller flera lagade rätter, ett väl tilltaget salladsbord samt bröd och dryck.

– Vi näringsberäknar all mat för att vara säkra på att eleverna får i sig den näring de behöver. I stort försöker vi säsongsanpassa maten, speciellt grönsakerna. Då får vi både ut mest näring och tänker samtidigt på miljön, säger han.

Gemensam matsedel

Alla skolor i kommunen har en gemensam matsedel som löper i perioder över tolv veckor. Fisk ska serveras minst en gång i veckan, helst ska matsedeln innehålla mer fisk och fågel än gris- och nötkött.

– Det är både nyttigare och ger mindre miljöpåverkan. Råvarorna passar även dem som inte äter kött av olika anledningar, säger Jörgen Jönsson.

 

Då och då genomför kostenheten olika undersökningar för att kolla av hur bra eleverna tycker att skolmaten är, en av dem heter Happy or not. Eleverna får under en månads tid utvärdera maten genom att trycka på olika knappar som betygsätter dagens lunch.

– Det ger oss en bra bild av vilka maträtter som funkar och vilka som absolut inte går hem. Alla önskemål kan vi inte uppfylla men vi försöker anpassa matsedeln så gott det går, säger Jörgen Jönsson.

Viktigt med lugn och ro

På Vattudalsskolan i Strömsund går Madeleine, Felix, Tova och Warda. De brukar sällan slarva med skollunchen och tycker alla fyra att det är viktigt att äta ordentligt för att orka med tempot i skolan. De menar att inte bara det som landar på tallriken är viktigt för att skapa en bra matupplevelse.

– Det får inte vara för stökigt i matsalen, då blir det lätt jobbigt. Det är viktigt att få lite lugn och ro när man äter, säger de.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 18 december 2017