Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Samer med äldreomsorg fick se bildspel och samisk slöjd under träff i Strömsund

I förra veckan anordnade samegruppen i kommunen en träff för de samer som har äldreomsorg i Strömsund. Kommunens samiska samordnare Anna Johansson Larsson var där och visade och berättade om samisk slöjd och traditioner.

Den 7 december hade ”samegruppen” en insats för de samer som har äldreomsorg i Strömsund. Då var också kommunens samiska samordnare, Anna Johansson Larsson, där och visade samisk slöjd och berättade kring samiska traditioner utifrån de samiska kunskapsväskor som är hyrda från Sameslöjdstiftelsen.

En chans att få prata samiska

På träffen medverkade också de samer som finns med i 65+-gruppen för att få se ett bildspel från sommarens resa till Saxnäs som man gjorde tillsammans med andra samiska förvaltningskommuner (från Idre i söder till Vilhelmina i norr).

 

– Det var över 70 personer på resan och många hade inte träffats sen de gick skolan tillsammans. Många samer tog chansen att prata samiska med varandra och de som var kända på platserna berättade mer ingående om renflyttningsleder och de platser som man passerade med bussen, säger Aanna Johansson Larsson.

 

Fotona till bildspelet var tagna av den fotograf som följe med på resan, alla sydsamiska förvaltningskommuner har fått samma bilder.

 

Samegruppen och den samiska samordnaren bjöd på fika och många goda minnen kom upp, både från barndom men också från själva Saxnäs-resan.

Händer och samiskt hantverk.

Kommunens samiska samordnare Aanna Johansson Larsson visade samiskt hantverk och berättade om traditionerna.

Mycket vackert hantverk att titta på.

Besökarna fick också ta del av ett bildspel från en resa till Saxnäs.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: