Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

– Ge oss chansen att överleva i Norrlands inland!

Idag är Reaxcer, Strömsunds kommun och Strömsunds utvecklingsbolag på plats i Stockholm för att lämna över en skrivelse och träffa utredarna av förslaget till vägslitageskatt för tunga lastbilar.
– Om det blir en vägslitageskatt kan det vara början på slutet för många av våra lokala företagare. Det vore tjänstefel av mig att inte agera i den här frågan, säger Göran Bergström, kommunalråd och ordförande i Suab.

Regeringen beslutade i maj 2015 att tillsätta en utredning som senast den 9 december i år ska lämna förslag på hur en avståndsbaserad vägslitageskatt för tunga lastbilar kan se ut. Något som fått Strömsunds kommun och Strömsunds utvecklingsbolag, Suab, att kraftigt reagera.

– Som ordförande i kommunens näringslivsbolag vore de tjänstefel av mig att inte agera. Ge oss chansen att överleva i Norrlands inland! Har vi verkligen råd med en kilometerslitageskatt som kan vara början på att ta död på allt företagande? Det är en fråga som är fullt adekvat, säger kommunalrådet Göran Bergström, (S).

Ska träffa utredarna

Idag är han, Anders Blomberg, näringslivschef och vd på Suab, och Bo Ottosson, ordförande i Reaxcer på plats i Stockholm för att på regeringskansliet träffa utredarna av förslaget. Med sig har de en skrivelse sammanställd utifrån fakta från lokala företagare. Samtliga är oroade över förslaget som skulle drabba dem hårt och påverka lönsamheten mycket negativt.

– Blir transportkostnaderna för höga tvingas företagare i slutändan flytta verksamheten närmare sina slutkunder. Det trots att företagarna har mycket lojala medarbetare med en stark känsla för sin hembygd. Försämras konkurrenskraften så drabbas hela transportnäringen direkt, säger Reaxcers ordförande Bo Ottosson.

”Kan inte sitta tysta”

Han är en av företagarna som uttalat sig i skrivelsen. Andra företag som kommit med synpunkter är bland andra SCA, Däck Nor, Attacus, engcon och Fyrås Trä.

– Suabs jobb är att skapa eller försvara så goda förutsättningar för företagande i vår kommun som möjligt. Därför kan vi nu inte sitta tysta. Vi har som många känner till redan idag konkurrensnackdelar med tanke på kapitalförsörjning, infrastruktur och arbetskraft. Detta på grund av att vi är verksamma i glesbygd med långa avstånd, säger Suabs vd Anders Blomberg.


Mer information
Anders Blomberg, näringslivschef och vd i Suab, 0670-169 69
Göran Bergström, ordförande i Suab, 0670-161 94

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: