Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Caféträff ska sprida information om anhörigstöd

Den 9 november har alla som vill veta mer om anhörigstöd möjlighet att delta på ett anhörigcafé på Allaktivitetshuset i Strömsund. Det blir mingel, föreläsning och information från en rad ombud på plats.

I Sverige finns idag drygt 1,3 miljoner personer i vuxen ålder som regelbundet vårdar, hjälper eller stödjer en närstående. De flesta av dem är i yrkesverksam ålder. Genom att anordna ett anhörigcafé på Allaktivitetshuset i Strömsund den 9 november vill Strömsunds kommun uppmärksamma det fantastiska jobb dessa personer gör.

– Att stödja och vårda en närstående är ett stort ansvar, en fantastisk insats. Genom träffarna vill vi sprida mer information om det stöd och hjälp som anhöriga kan få. Vi hoppas kunna nå ut till så många som möjligt och locka dem att komma till vårt café, säger säger Berit Nordkvist, samordnare för anhörigstöd.

Två träffar samma dag

För att så många som möjligt ska kunna komma blir det två caféträffar den 9 november: klockan 14.00–16.00 eller klockan 18.00–20.00. Då blir det mingel, fika och föreläsning med Lennart Magnusson, verksamhetschef för nationellt kompetenscentrum för anhörigstöd. Det finns också möjlighet att bland annat prata med syn- och hörselombud, handläggare, kontaktpersoner för anhörigstöd med flera och ta del av informationsmaterial om anhörigstöd.

– Möjligheten att få träffas, utbyta erfarenheter och lära av varandra är viktig och jag ser fram emot att få komma till Strömsund. Jag ska berätta vad vi på kompetenscentrum kan erbjuda och bidra med för att stödja anhöriga, säger Lennart Magnusson.

Stöd utifrån eget behov

Karin Näsmark, ordförande i socialnämnden, ser fram emot caféträffarna som hon tror är viktiga. Både för de anhöriga och för att allmänheten ska få en ökad kunskap och förståelse för insatsen de gör och det stöd kommunen kan bidra med.

– Alla kan hamna i den situationen att man behöver stödja och hjälpa en närstående. En sådan insats är ovärderlig för den som behöver hjälpen. De som hjälper en närstående gör en fantastisk insats, men har ofta själv en väldigt tuff situation. Det är otroligt viktigt att de får uppmärksamhet och erbjuds ett stöd som ska utgå från deras eget behov av till exempel avlastning eller samtalsstöd, säger hon.

 

Vård- och socialförvaltningen anordnar anhörigcaféerna i samarbete med Nationellt kompetenscentrum för anhörigstöd, Svenska kyrkan, Apoteket och Studieförbundet vuxenskolan.

 

Mer information
Berit Nordkvist, samordnare anhörigstöd, 0670-163 12 eller 070- 295 72 88

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: