Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Pressmeddelande • Publicerad: 11 oktober 2016

Unikt projekt skapar fortsatta möjligheter för friåkning i Frostviken

Ett hållbart och lönsamt koncept för skoteråkning i Frostviken. Det är målet med det nystartade projektet ”Hållbar skoterturism i Frostviken”.
– Det är en spännande och unik utmaning vi har framför oss, säger projektledaren Seija Klingberg.

Skoteråkningen i Frostviken har ökat stadigt de senaste åren. Förutom ledåkarna finns idag en grupp skoteråkare som trivs bäst i djup pudersnö i områdets fjäll och dalar. Den här utvecklingen ökar behovet av en hållbar struktur och organisation. Något som det nystartade projektet ”Hållbar skoterturism i Frostviken” nu ska ta fram.

– Bland dem som friåker har kunskapen om naturen minskat. De tar sig fram överallt och markägarna ser med oro på utvecklingen. Skoterturismen i Frostviken är oerhört viktig och vi ska titta närmare på hur vi kan utveckla den samtidigt som vi tar hänsyn till både markägare, rennäring och djur- och naturliv, säger projektledaren Seija Klingberg.

Attraktivt skoterområde

Strömsunds kommun har nyligen beslutat om ett regleringsområde för snöskotertrafiken norr om Gäddede till Stora Blåsjön. Med utgångspunkt från det vill projektet skapa ett attraktivt och välskött skoterområde både för lokalbefolkning och turister.

– Vi har ett uttalat ansvar att sprida information om regelverk, rättigheter och skyldigheter. Det blir en av uppgifterna för naturvärdarna som ska arbeta aktivt i Frostviksfjällen. Projektet ska även se över möjligheten att på sikt använda avgifter för att finansiera ledvärdar och skapa en markägarfond, säger Seija Klingberg.

”En stor utmaning”

Anders Blomberg, vd för Strömsunds utvecklingsbolag och ordförande i projektets styrgrupp hoppas att projektet bidrar till att utveckla skoternäringen så att den skapar nya arbetstillfällen och en ökad omsättning i Frostviken.

– Om det här projektet faller väl ut blir vi först i Sverige med att öppna upp ett fjäll för friåkning. Jag hoppas att vi tillsammans med alla intressenter kan skapa ett unikt område med bra förutsättningar för en hållbar skoterturism, säger han.

 

Mer information
Seija Klingberg, projektledare, 0672-41 67 21
Anders Blomberg, ordförande i styrgruppen, 0670-169 69

Fakta

Projektet är initierat av det lokala näringslivet i Frostvikenområdet. Strömsunds kommun är projektägare.

 

Projektet är finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Jämtland/ Härjedalen, Länsstyrelsen, näringslivet i Frostviken och Strömsunds kommun.

Logga.
Logga.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: 21 februari 2017