Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Lilian Ryd.

Foto: Isse Israelsson

Pressmeddelande • Publicerad:

Lilian Ryd får årets Hedenvindplakett

Den 15 september klockan 18.00 tar Lilian Ryd emot årets Hedenvindplakett på Centralbiblioteket i Strömsund. Hon får utmärkelsen för sitt lyhörda författarskap där samerna står i centrum.

Lilian Ryd är född och uppvuxen i Vuollerim på 1950-talet. Hon började sin karriär som journalist innan hon 1997 debuterade med ”Kvinnor i väglöst land”.

 

Den 15 september får hon ta emot årets Hedenvindplakett på Centralbiblioteket i Strömsund klockan 18.00.

 

Så här lyder barn-, kultur- och utbildningsnämndens motivering:

”Lilian Ryd har återvänt till sin barndomsbygd Vuollerim i Jokkmokks kommun, ställt frågor och lyssnat i klar insikt om att ovärderlig kunskap ofta försvinner med de sista traditionsbärarna. Hon har inte sökt efter konflikter mellan samer och bofasta, utan snarare fördjupad förståelse för det ömsesidiga beroendet hos lappmarkens människor.

Efter åtta års återkommande glesbygds-samtal kom debuten ”Kvinnor i väglöst land. Nybyggarkvinnors liv och arbete” 1995. Från en utsiktspunkt i Halland gör hon sedan en kunskapsrik och humoristisk jämförelse mellan kulturmönster i nord och syd i ”Vi åt aldrig lunch” 2004.

 

Samerna intar en central roll i Lilian Ryds författarskap. I ”Tusen år i Lappmarken” 2012, har hon i nära samarbete med juristen Tomas Cramér gett ett brett perspektiv på samefrågan. Det fördjupas i ”Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna”. Lilian Ryd gör inte bara ett lyhört litterärt arbete, utan också en imponerande forskningsinsats. Det befäster hon i sin senaste bok ”Urfödan. Om självhushållets mat hos folk i Lappland” som kom 2015”.

Sång och musik

Under ceremonin blir det sång och musik med Barbro Larbring Rönngren, deltar gör också Hedenvindsällskapet och Lena Johansson, (s), ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden:

– Varje år känns det alltid lika roligt att få dela ut den här plaketten till en författare som bidragit till den svenska kulturskatten. Lilian Ryd är inget undantag. Det känns glädjande och viktigt att på detta sätt få uppmärksamma hennes författarskap, säger hon.

 

Mer information
Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden, 0670-169 48
Barbro Larbring Rönngren, kultursekreterare, 0670-162 62


Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: