Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

Hoting första tätort att få fiber – grävningen igång på allvar

Hoting blir den första tätorten i Strömsunds kommun att få fiber. Just nu pågår grävjobbet för fullt. Totalt ska Servanet gräva fyra kilometer kabelschakt till drygt 100-talet kunder.
– Vi har kommit igång bra, den här satsningen är ett lyft för bygden, säger Esbjörn Sandin, projektledare i Hoting.

Meter för meter tuggar sig grävmaskinerna fram i ett av Hotings villaområden. Att fiberdragningen är på gång syns tydligt både på jordhögarna och på Servanets blå skyltar med texten ”Vi har beställt fiber” som finns i många av trädgårdarna. Totalt ska det grävas cirka fyra kilometer kabelschakt till drygt 100 kunder i centrala Hoting.

– Just nu har vi fyra grävmaskiner igång för att hålla tidschemat. Vi räknar med att de första kunderna blir inkopplade under augusti och resten innan året är slut, säger Esbjörn Sandin som är Servanets projektledare för fibersatsningen i Hoting.

Hoting första tätort

Därmed blir Hoting den första tätorten i Strömsunds kommun att få fiber. En viktig satsning menar Esbjörn Sandin.

– Det blir mycket lättare att leva, bo och verka här. Det är snart svårt att göra något utan internetuppkoppling. Mindre samhällen blir ofta förknippade med neddragningar, det här är en positiv satsning som känns väldigt bra, säger han.

”Väldigt betydelsefullt”

Även Bengt Olof Strand, företagare på orten, är positiv. Han var med och drog igång det ursprungliga projektet som nu alltså har landat i en fullskalig utbyggnad av fiber.

– Det känns otroligt bra. Som företagare har jag upplevt en del småbekymmer ibland. Till hösten ska vi byta affärssystem och då känns det bra att få lite mer ”kräm” för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Det här är väldigt betydelsefullt, säger han.

En del i kommunens fibersatsning

Fiberdragningen i Hoting är en del av kommunens stora fibersatsning. Målet är att alla kommunens samhällen och byar ska ha tillgång till bredband i någon form senast år 2020. Tidigare i år fick byn Lorås, söder om Hammerdal, fiber. Under året står också Tullingsås, Näsviken, Hammerdal och Strömsund på tur.


Mer information
Ann-Louise Hansson, bredbandssamordnare, 0670-161 64

Fiberdragning i Hoting.

Servanet räknar med att de första kunderna i Hoting får fiber under augusti månad. Just nu pågår grävjobbet för fullt.

Fiberdragning i Hoting.

Rasmus Gradin, Mikaelssons Entreprenad & Maskin, och Bengt Olof Strand, företagare i Hoting i ett av villaområdena där arbetet nu pågår.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: