Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Invigning av torvkåta

Pressmeddelande • Publicerad:

Äldreomsorgen i Strömsund inviger torvkåta

Den 3 juni inviger äldreomsorgen i Strömsund en torvkåta vid Strömbacka. Kåtan är specialbyggd för att passa vårdtagare och personal inom äldreomsorgen.
– Satsningen lyfter på ett konkret sätt fram samisk kultur och tradition och synliggör det inom äldreomsorgen, säger distriktschefen Gudrun Öjbrandt.

Nu är torvkåtan i Strömsund färdigbyggd i anslutning till två av äldreboendena på orten. En torvkåta, derhviegåetie på sydsamiska, är en traditionell samisk bostadsbyggnad som är en välbekant miljö för äldre samer. Meningen är vårdtagare och personal inom äldreomsorgen ska använda kåtan under hela året.

– Det känns väldigt roligt att kåtan är klar. Vi ser det här som ett sätt att lyfta fram samisk kultur och tradition på ett konkret och synligt sätt inom äldreomsorgen. Förhoppningen är att kåtan blir till glädje för de äldre i Strömsund. Att det blir en plats där många trivs med att värma sig vid elden, koka en kopp kaffe och umgås, säger Gudrun Öjbrandt, distriktschef inom äldreomsorgen.

Invigningen den 3 juni

Fredagen den 3 juni är det invigning, alla kvinnor och män som har äldreomsorgens insatser är inbjudna. Den nya torvkåtan är specialanpassad i förhållande till det traditionella. Syftet är att göra den mer lättillgänglig för de äldre. Exempelvis är dörren lodrät istället för lutande och golvet inne i kåtan har stenbeläggning istället för ris.

– Samerna har byggt torvkåtor på platser där man bott under längre perioder. Då en kåta uppförts till fjälls har det varit brukligt att använda allt material i närheten. Materialen från naturen försvinner sakta tillbaka till moder jord när de inte längre används. Därför är gamla boplatser oftast synliga endast genom att stenarna kring eldstaden ligger kvar. Aernie, eldstaden, är alltid det centrala i en kåta, säger Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare och lärare i sydsamiska.

Samisk förvaltningskommun

Strömsunds kommun är sedan 2010 en samisk förvaltningskommun. Den 13 maj invigde kommunen också ett nytt samiskt rum på Vattudalsskolan i Strömsund.

 

Mer information
Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare och lärare i sydsamiska, 070-617 34 32
Gudrun Öjbrandt, distriktschef äldreomsorg, 0670-167 01

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: