Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

Invigning av samiska rummet på Vattudalsskolan

En dörr med en färgstark samisk flagga markerar tydligt ingången till det nya samiska rummet på Vattudalsskolan i Strömsund. Rummet ska vara ett inspirerande klassrum som på ett naturligt sätt för språket, kulturen och traditionen vidare till de elever som läser samiska i kommunen. Den 13 maj är det officiell invigning.

Merparten av all sydsamisk undervisning för eleverna i Strömsund sker på Vattudalsskolan. Språket talas uppskattningsvis av mellan 500 och 700 personer i Sverige och det finns idag inte så många naturliga språkarenor. Det nya samiska rummet ska bidra till att lyfta både språket och kulturen.

– Tanken är att rummet på ett naturligt sätt ska föra språket, kulturen och traditionen vidare till de elever som läser samiska i Strömsunds kommun. Det ska också fungera som en informationsplattform för andra elever om den samiska kulturen, traditionen och de samiska språken, säger Anna Johansson Larsson, samisk samordnare.

Eleverna har varit delaktiga

Eleverna har själva varit med och skapat rummet. Väggar är målade utifrån ”De åtta årstidernas folk” här finns en karta över Saepmie (samernas land) och det samiska alfabetet. I rummet finns också en tältkåta som fungerar som ett naturligt undervisningsrum om kultur och tradition med språket i fokus.

– Vår tanke är att när eleven ser dörren, som är målad utvändigt och invändigt som en samisk flagga, ska de naturligt lägga om till ”sitt språk”; sydsamiska. Det är idag tyvärr inte en självklarhet att samer själva kan sitt språk och den äldre generationen har heller inte fått möjlighet att föra språket vidare, säger Aanna Johansson Larsson.

Invigning den 13 maj

Den 13 maj klockan 13.00 är det invigning. Då deltar bland annat den samiska samordnaren och kommunalrådet Susanne Hansson.

– Hela samiska rummet skapar en ”samisk arena” där man naturligt pratar den samiska man kan och gärna blir nyfiken på att lära sig mer. Värdet av undervisningen i det samiska språket bygger på att eleverna även får ta del av kulturen och traditionerna som tryggas för framtiden genom detta. Man blir stärkt i sin samiska identitet och får möjlighet att få känna sig stolt över vem man är, säger Aanna Johansson Larsson.

 

Mer information
Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare, 070-617 34 32

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: