Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

De får årets stipendier och Hedenvindplaketten

Samerna intar en central roll i Lilian Ryds böcker. Nu är det klart att hon får årets Hedenvindplakett för sitt författarskap. Årets kulturstipendier går till Madeleine Aaraas och Matthias Schaletzky och ledarstipendierna till Richard Persson Caroline Forsmark. Det har barn-, kultur- och utbildningsnämnden beslutat.

I mitten av september blir det Lilian Ryd, ursprungligen från Voullerim i Jokkmokk, som får ta emot årets Hedenvindplakett.

 

Så här lyder delar av motiveringen:

”Lilian Ryd har inte sökt efter konflikter mellan samer och bofasta, utan snarare fördjupad förståelse för det ömsesidiga beroendet hos Lappmarkens människor. Samerna intar en central roll i Lilian Ryds författarskap. I ”Tusen år i Lappmarken” 2012, har hon i nära samarbete med juristen Tomas Cramér gett ett brett perspektiv på samefrågan. Det fördjupas i ”Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna”. Lilian Ryd gör inte bara ett lyhört litterärt arbete, utan också en imponerande forskningsinsats”.

Årets kulturstipendiater

Utmärkelsen ska stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden.

 

Så här lyder motiveringarna:

”Madeleine Aaraas tilldelas 2016 års kulturstipendium för sitt brinnande intresse och engagemang inom kulturlivet i Frostviken. Madeleine är en av initiativtagarna till ”Sommarmusik i Frostviken”, en välbesökt festival där det finns kultur för alla åldrar och där unga kulturutövare uppmärksammas och lyfts fram. Madeleine är trumpetare och aktiv musiker som bland annat varit med i Estrad Norrs uppsättningar och turnerat i Jämtlands län. Med sitt stora engagemang lyfter hon kulturlivet i hela Frostviken”.

 

”Matthias Schaletzky tilldelas 2016 års kulturstipendium för sitt starka engagemang som församlingarnas kantor inom Hammerdals och Gåxsjös församlingar. I sitt arbete med kyrkokörerna och jämtländska musiker har han framfört stora konserter med musik av de stora mästarna från olika epoker. Matthias arrangerar ”Musik i sommarkväll” där både lokala och internationella musiker medverkar för att berika orterna med musikupplevelser av olika genrer. Matthias har genom sitt arbete och engagemang visat att musiken är en viktig del i bygdens rika kulturliv”.

Årets ledarstipendiater

Utmärkelsen delas ut till ledare som är skrivna i kommunen och som gjort framstående frivilligt arbete inom ideell föreningen eller organisation.

 

Så här lyder motiveringarna:

”Caroline Forsmark tilldelas 2016 års ledarstipendium för sitt brinnande engagemang som ledare i Strömsunds Gymnastikförening. Caroline har under sina 14 år som ledare tränat barn och ungdomar flera gånger i veckan där hon med sitt kreativa och positiva ledarskap sätter varje gymnast i fokus för att de skall utvecklas på bästa sätt. Caroline lägger större delen av sin fritid på gymnastiken både för föreningen men också för länet, allt för att öka intresset för gymnastik i Strömsund och för att kunna ge sina gymnaster den bästa träningen”.

 

”Richard Persson tilldelas 2016 års ledarstipendium för sitt stora engagemang inom IFK Kyrktåsjö. Med energi och kraft hittar han nya utmaningar för att skapa aktiviteter i sin hembygd. Richard lägger ner mycket tid inom föreningslivet genom att vara tränare och ha styrelseuppdrag i ett flertal föreningar. Med sitt brinnande intresse och goda ledarskap är Richard en viktig person för bygdens rika föreningsliv”.

 

Stipendierna är på vardera 4.000 kronor och delas ut på Guldälggalan den 1 oktober.

 

Mer information
Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden, 0670-169 48

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: