Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

Inrikesministern lyssnade: Nytt lagförslag om utökat polissamarbete

Nästa år kan ett utökat nordiskt polissamarbete bli verklighet. En betydelsefull fråga för landsbygden som Regionprojekt Vaajma och Strömsunds kommun drivit intensivt under flera år.
– Det känns fantastiskt. Det här visar att allt är möjligt och att det som från början verkar omöjligt bara tar lite längre tid. Arbetet vi lagt ned har nu gett resultat, säger kommunalrådet Göran Bergström, (s).

Frågan om ett utökat polissamarbete över gränsen har varit en hjärtefråga för före detta polischefen Göran Bergström och Strömsunds kommun. Regionprojekt Vaajma tog vid årsskiftet 2013/2014 initiativ till att utreda ett möjligt framtida polissamarbete över riksgränsen i området Lierne och Røyrvik på norsk sida och Frostviken och Hotagen på svensk sida.

En rapport blev startskottet

En 21 punkter lång rapport blev resultatet och den redovisade Bergström vid Nordiskt rikspolismöte 2014. Under våren 2015 fick den då nytillträdde rikspolischefen Dan Eliasson information om utredningen och på hösten även inrikesminister Anders Ygeman under ett besök i Östersund.

 

Idag står det nu klart att Ygeman ska lämna in ett nytt lagförslag som innebär att poliserna i de nordiska grannländerna ska ha rätt till myndighetsutövning i varandras länder.

”Ett stort lyft”

– Även om frågan varit aktuell sedan många år känner jag att den utredning vi gjorde tillsammans med våra norska kollegor nu gett resultat. Vårt förslag blev taget på allvar och kommer att innebära ett stort lyft för oss på landsbygden. Det här visar att allt är möjligt och att det som från början verkar omöjligt bara tar lite längre tid, säger Göran Bergström.

 

Men han poängterar samtidigt att läget inom polisen kräver mer åtgärder, ökade resurser och tilltro. En mycket viktig fråga lokalt är också vikten av att få behålla länskommunikationscentralen i länet.

– Jag tycker det är glädjande att inrikesminister Anders Ygeman lyssnat på våra och många andras argument. Nu hoppas vi även att han är lyhörd för de synpunkter vi har när det gäller flytten av länskommunikationscentralen som vi anser bör vara kvar i Östersund, säger Göran Bergström.

 

Mer information
Göran Bergström, kommunalråd, 0670-161 94

Några punkter från utredningen om utökat polissamarbete

  • Införa ett tätt samarbete mellan svensk och norsk polis för att lösa polisens samhällsuppdrag på ett kostnadseffektivt sätt i ett område med stora avstånd, strategiska gränsövergångar och stora naturområden.
  • Etablera rutiner på länskommunikationscentralen för att säkerställa tillgången på närmaste polisresurs, svensk eller norsk. Informationsutbytet har förbättrats och redan lett till gripanden vid flera allvarliga brott.
Polissamarbete mellan Sverige och Norge.

En numera historisk bild från mötet med inrikesminister Anders Ygeman i höstas. Från vänster Svenka Svensson, polisförbundet, Göran Bergström, kommunalråd, Anders Ygeman och Kalle Olsson, riksdagspolitiker. Foto: Privat

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: