Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

Samiska nationaldagen inleder Strömsunds Kulturvecka

Varje år vecka sex lyfter Strömsunds kommun fram bredden i sitt kulturliv genom Kulturveckan, Kulturgryning – när ljuset återvänder. I år är temat Mångfald och invigningen 6 februari blir storstilad genom en samisk nationaldagskonsert i Ströms kyrka.

Alla kulturföreningar har möjlighet att medverka med egna arrangemang när Kultur & Fritid som vanligt arrangerar Kulturveckan Kulturgryning – när ljuset återvänder under vecka sex. I år är temat Mångfald. – Kulturveckan börjar bli mer och mer etablerad och fler börjar också mer aktivt planera för vad de vill erbjuda under veckan. Vi har väldigt många aktiviteter i år och det är roligt att så många av kommunens delar är representerade, säger kultursekreteraren Barbro Larbring Rönngren.

Samisk nationaldagskonsert i kyrkan

Invigningen, den 6 februari på samernas nationaldag, blir storstilad och sker under en samisk nationaldagskonsert klockan 18.00 i Ströms kyrka klockan. Där medverkar musikerna JonHenric Andersson, Lars-Jonas Johansson och Jerker Östlund. På biblioteket i Strömsund visas tidigare på dagen filmen 7 Sápmi stories och det bjuds på musik-, sång- och jojkuppträdande med Emma-Krihke och Tova.

– Att Kulturveckan börjar på samernas nationaldag ger oss möjlighet att fokusera på den samiska kulturen. Att lyfta fram och hylla mångfalden i vår kommun är viktigt. Jag önskar att veckan kan bidra till att skapa en kulturdebatt om hur viktig kulturen är som en bärande kraft för ett öppet och tolerant samhälle. Kulturens olika språk är också en länk mellan människor med olika bakgrund, säger Aanna Johansson Larsson, kommunens nytillträdda samiska samordnare.

”Vi tar kulturen på allvar”

Under veckan fortsätter aktiviteterna med bland annat bio i Gäddede och Strömsund, filmvisning på biblioteken, brodering, den nordsamiska teaterföreställningen Reaktor, konstutställning, musikkafé och dans i olika former. Allaktivitetshuset i Strömsund bjuder på olika aktiviteter, det blir föreningsmässa i Strömsund den 9 februari och cirkusskola i Hoting med start den 11 februari.


– Kulturveckan är viktig för den sammanfattar den kultur vi har i kommunen. Vår förhoppning är att fler och fler ska få upp ögonen för arrangemanget och att de känner att vi tar kulturen på allvar och tycker den är viktig. Kanske fastnar någon av besökarna för en speciell aktivitet som de vill fortsätta att utöva. Det hade varit roligt att kunna bidra till upptäckten av ett nytt kulturintresse, säger Barbro Larbring Rönngren.

 

Kulturveckan är arrangerad av Kultur & Fritid, Strömsunds bibliotek och Kulturskolan.


Mer information
Barbro Larbring Rönngren, kultursekreterare, 0670-162 62
Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare, 0670-161 00

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: