Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

Temadag ska inspirera högstadieelever att tänka till

Journalisten och Facebook-kändisen Joakim Lamotte är huvudnumret under inspirationsdagen för kommunens åttor och nior den 25 januari. Deltar gör även Svenska ungdomsrådet.
– Vi vill att eleverna ska få upp ögonen för hur de beter sig mot varandra och att de börjar engagera sig i hur de vill ha sin kommun, säger läraren Pär Sundberg.

Omkring 240 elever i årskurs åtta och nio deltar på inspirationsdagen på Folkets hus och Allaktivitetshuset i Strömsund den 25 januari. Huvudföreläsare är journalisten och Facebook-kändisen Joakim Lamotte från Göteborg.

– Man känner både när man jobbar inom skolan, och som vuxen, att attityden gentemot varandra har blivit sämre. Det ser vi bland annat i sociala medier, hur mycket hat som ungdomar får slängda i ansiktet varje dag. Vi måste göra någonting, mota Olle i grind. Därför genomför vi nu den här inspirationsdagen, säger Pär Sundberg, lärare på Vattudalsskolan.

”Ett hårt språkbruk”

Joakim Lamotte har tidigare gjort en rad föreläsningar på skolor i landet och ska prata om jämställdhet, sexuella trakasserier och språkbruk. Han kommer även att arbeta med deltagarna i mindre grupper.

– Det finns en risk att ungdomarna blir avtrubbade, att det hårda språkbruket blir en norm. Därför är det så viktigt att vi arbetar för att förhindra det. På Vattudalsskolan har vi det här i fokus under hela januari, även fler skolor arbetar aktivt. Vi ska hjälpa och stötta varandra, säger Pär Sundberg.

Infostationer i Allaktivitetshuset

Under eftermiddagen är bland andra polisen, kyrkan och ungdomsmottagningen på plats i Allaktivitetshuset för att informera och svara på frågor. Även politiker och de som jobbar med ungdomsfrågor i kommunen deltar liksom Sveriges ungdomsråd som föreläser på Saga.

– Ett mål med dagen är att få eleverna att börja engagera sig i hur de vill ha sin kommun för att stanna kvar i framtiden. Flera elever har hört av sig och är intresserade av att vara med och påverka. Därför har vi bjudit in Svenska ungdomsrådet som ska inspirera och hjälpa ungdomarna att starta upp ett ungdomsråd i kommunen, säger ungdomskonsulenten Magdalena Sannemo.

 

Mer information
Magdalena Sannemo, ungdomskonsulent, 0670-164 06
Pär Sundberg, lärare, 0670-162 47

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Senast ändrad/granskad: