På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Kommunalrådets inledningsord

Susanne Hansson, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, minns sin egen skoltid. Läs hennes inledningsord i Kommunalmanackan 2017.

Susanne Hansson, kommunalråd.

Alla har erfarenheter och synpunkter på skola och utbildning eftersom vi alla har gått i skolan för mer eller mindre länge sedan. Själv började jag första klass 1982. Minns än i dag pirret i magen när man första skoldagen hade sällskap av mamma till skolan. Den nya ryggsäcken var packad med bänkpapper som vi omsorgsfullt valt och inhandlat på Konsum.

 

Lågstadiet präglades av sång och musik eftersom min magister var en musikalisk man. Mitt i mattelektionen kunde han ta upp sin gitarr och då blev det ett uppskattat avbrott. Säkert gjorde han så för att vi började bli okoncentrerade och surriga. Nog hann vi lära oss det vi skulle i alla fall.

 

En skola i förändring

Idag ser skolan annorlunda ut. Mina barn har inte skolbänkar och det används teknik som inte fanns på 80-talet. Säkert har det blivit bättre, läsplattor och datorer är fantastiska hjälpmedel i skolan. Men viktigast är de engagerade lärarna!
Alla barn ska ges möjlighet att klara kunskapsmålen i skolan. Resultaten mäts och jämförs nationellt och internationellt. Visst har vi fortfarande en hel del utmaningar, men vi har också goda förutsättningar att bli bättre.

 

Vi behöver fler lärare, både i skolan och förskolan. Konkurrensen om lärarna är stor och ett sätt att möta behoven är att vi nu ger ett ekonomiskt bidrag under studietiden till de kommunanställda som läser till förskollärare.

 

Fokusera på marknadens behov

Kommande pensionsavgångar gör att vi måste trygga kompetensförsörjningen framåt. Vi arbetar för att skapa förutsättningar för våra kommuninvånare att vidareutbilda sig inom bristyrken. Den kommunala vuxenutbildningen är en viktig verksamhet som tillsammans med näringslivet och arbetsförmedlingen fokuserar på utbildningar som möter den lokala arbetsmarknadens behov.

 

Genom Akademi Norr och Lärcentrum skapar vi möjligheter för vidareutbildning på högre nivå. Distansutbildningar mot universitet och högskolor gör det möjligt att bo kvar och ändå skaffa sig en önskad utbildning. Idag kan man i stort sett läsa mot vilket universitet i världen som helst.

 

Utveckling för hela samhället

Men allt tar sin början i det lilla. Att driva skolverksamhet i en glesbygdskommun är en utmaning. Vi har valt att behålla alla skolor i kommunen för att barnen ska slippa långa skolresor. Visst, det kostar en del, men det tycker vi att det är värt. Barnen är det viktigaste vi har och utbildning på alla nivåer skapar utveckling av hela samhället!

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

  • Karin Holmquist
    Chef för framtids- och utvecklingsförvaltningen
    0670-161 86
  • Lars Thorin
    Chef för barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen
    0670-162 96

Senast ändrad/granskad: 22 augusti 2019