Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Diskbänk med glas och rinnande vatten.

Avgifter och regler

Kommunens vatten och avloppstaxa är uppdelad i två delar, anslutningsavgift och brukningsavgift. Det du betalar för vatten och avlopp motsvarar de kostnader kommunen har. VA-verksamheten är nämligen finansierad med avgifter och inte med skatter. Hur stor taxan och avgifterna blir beslutar kommunfullmäktige.

Om din fastighet ligger inom kommunens verksamhetsområde för vatten och avlopp har du rätt att koppla in dig på kommunens VA-anläggning om du lämnar in en ansökan. När vi har upprättat en förbindelsepunkt debiterar vi dig en anläggningsavgift, det är en engångsavgift.

 

Anläggningsavgiftens storlek beror på

  • antal och typ av anslutningar (dricksvatten, spillvatten och/eller dagvatten)
  • antalet lägenheter eller byggnadsenheter
  • fastighetens storlek (tomtytan).

Brukningsavgifter

Brukningsavgiften består av en fast och en rörlig del.

Fast brukningsavgift

Den fasta delen är en grundavgift för vatten- och avloppsanslutningen och en avgift som beror på antalet anslutna lägenheter eller byggnadsenheter.

Rörlig brukningsavgift

Den rörliga delen beror på hur mycket vatten fastigheten använder, det mäts med vattenmätare. Finns ingen vattenmätare debiterar vi en schablonavgift.

Vattenavläsning

Vi skickar ut avläsningskort till dig som fastighetsägare en gång om året för att registrera vattenförbrukningen. Avläsningen ligger till grund för hur stor den beräknade förbrukningen ska vara. Debiteringssystemet ser till att du alltid betalar för uppmätt förbrukning. När du som abonnent skickar in ditt årliga avläsningskort kan vi reglera eventuell avvikelse på din nästa faktura.

Vad gäller vid husförsäljning?

Om du säljer din fastighet ska du vid överlåtelsen meddela mätarställningen till oss via en flyttblankett. Den ska både säljare och köpare skriva under för att vi ska få era uppgifter. Vi skickar alltid en slutfaktura till säljaren.

Kontakta oss

AVA-enheten

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: