Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Kom och träffa Sanningskommissionen i Straejmie

Under 2023 och 2024 bjuder Sanningskommissionen in till samtalsmöten för att sprida information om sitt uppdrag och skapa dialog med det samiska folket i området. Tisdagen den 23 maj besöker kommissionen Café Saga i Strömsund.

Kom och träffa kommissionen, ställ frågor och dela med dig av dina tankar och funderingar. Kommissionen bjuder in samer att lämna vittnesmål, vid intervjuer eller genom skriftliga berättelser, om sina egna eller närståendes erfarenheter av den politik som förts av staten mot dem och hur historiska oförrätter påverkar dagens villkor för samer. Om du vill lämna din berättelse kan du föranmäla intresse för intervju vid mötet.

Träffa Sanningskommissionen den 23 maj

  • Den 23 maj klockan 18.00–20.00 Plats: Café Saga, Strömsund. Servering av kaffe. 

Har du frågor om evenemanget kan du ringa 076-136 70 67.

Buerie båeteme!

Vad är Sanningskommissionen?

Sanningskommissionen för det samiska folket är en statlig utredning som tillsatts efter hemställan av Sametinget. Uppdraget består i huvudsak av tre delar:

  • Kartlägga och granska den politik som förts gentemot det samiska folket, och relevanta aktörers agerande vid genomförande av den politiken.
  • Synliggöra och sprida kunskap om samernas erfarenheter samt öka den allmänna förståelsen för samernas historia och för hur historiska oförrätter påverkar dagens villkor för samerna samt sprida kunskap om kommissionens slutsatser om konsekvenserna av den förda politiken.
  • Lämna förslag till åtgärder för att bidra till upprättelse och främja försoning och ett livskraftigt samiskt samhälle.

Läs mer på Sanningskommissionens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: