Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Ronja Persson under förra årets Amundsen Race samt Beaver Trap Trail.

Publicerad:

Amundsen Race startar den 24 februari – Ronja och hundarna är redo

Den 24–26 februari pågår draghundstävlingen Amundsen Race i Strömsunds kommun. Långdistanstävlingen lockar i år 50 åkare från 13 olika länder i Europa. En av de tävlande är 20-åriga Ronja Persson från Gäddede som hoppas kunna försvara sin pallplats från 2022.

Amundsen Race är ett stort arrangemang som är välkänt bland slädhundsförare världen över. Tävlingen engagerar ett 40-tal funktionärer och flertalet sponsorer. Starten går vid Strömsunds hembygdsgård fredagen den 24 februari mellan klockan 12.00 och 14.00. Under de tre tävlingsdagarna passerar deltagarna sedan checkpoints på Ursvattnet (inte tillgängligt för publik), Parken i Norråker och Restaurang Fjällsikten på Tåsjöberget.

Ronja tävlar på hemmaplan

En av slädhundsförarna är Ronja Persson från Gäddede som startar med tolv hundar i 35-milsklassen.

Hur har du laddat upp inför Amundsen Race?

– Jag tycker att vi har fått till en hyfsat bra träning, men inte så mycket som jag hade velat. Men jag har ett rutinerat spann som har gått Amundsen Race och andra långdistanstävlingar förut, så det ska nog gå bra. Vi har tränat fyra–fem gånger i veckan och då mellan 36 och 50 kilometer. På helgerna kör vi längre, säger Ronja.


Varje träningspass tar ungefär fyra till sex timmar och efteråt behöver hundarna både mat och omvårdnad. Efter en säsong, som löper från oktober till april, har hundarna runt 400 mil i kroppen. Förra året kom Ronja trea i Amundsen Race och hoppas kunna prestera lika bra i år. Att tävla på hemmaplan känns både roligt och tryggt.


– Det var ett bra lopp för det var ett jämt flyt hela tiden. När jag startade var planen enbart att komma i mål så resultatet är jag väldigt nöjd med. Inför årets lopp saknar jag fortfarande erfarenhet inom långdistans så jag kommer köra efter hundarnas förutsättningar. Men självklart kommer jag att fightas för att stå på pallen igen, säger Ronja.

Vad är det du älskar mest med hundspannskörning?

– Tystnaden, friheten att vara ute i naturen. Man kanske inte tror det när man står på starten och alla hundar är uppjagade och redo för start men sedan när man har kommit iväg och det är helt tyst. Kärleken till hundarna och samspelet mellan oss alla, vi är ett riktigt bra team, säger Ronja Persson.

Heja Strömsund och invigningsceremoni

Torsdagen den 23 februari med start klockan 18.15 är det invigningsceremoni i Virveln på Folkets hus i Strömsund. Varmt välkommen att delta! Alla förare presenteras och det blir underhållning. Heja Strömsund är på plats under kvällen, de kommer även att finnas i startområdet under fredagen och bjuder då på minisemlor. Kom gärna förbi och säg hej!

Vi önskar alla deltagare lycka till!

Heja Strömsund. Logotype.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: