Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Porträtt: Tomas Baudin, han håller i en plastlåda med texten Krislåda.

Polisen Tomas Baudin från Strömsund medverkar under Krisberedskapsveckan i den krislådeutmaning som länsstyrelsen arrangerar.

Publicerad:

Krisberedskapsveckan: Tomas från Strömsund deltar i krislådeutmaning

Hur svårt är det egentligen att under tre dagar leva på innehållet i en krislåda? Det ska polisen Tomas Baudin från Strömsund testa den 27 till 29 september. Han är nämligen utvald att få delta i länsstyrelsens krislådeutmaning tillsammans med deltagare från övriga kommuner i Jämtland Härjedalen.

Tomas Baudin arbetar som polis och bor tillsammans med fru, barn och hund i Strömsund. Att han nu ska delta i krislådeutmaningen är lite av en överraskning eftersom det var hans fru som anmälde honom.


– När hon anmälde sig själv till tävlingen anmälde hon mig också. Hon blev nog lite besviken när det visade sig att det blev jag från Strömsunds kommun som skulle delta, säger Tomas och skrattar.

Laga mat på stormkök

Det är Länsstyrelsen i Jämtlands län som arrangerar en krislådeutmaning under årets Krisberedskapsvecka, och hela 185 personer anmälde intresse att delta. En person från varje kommun, plus två jokrar, blev utvalda. Utmaningen är att mellan 27 och 29 september enbart äta det som finns i krislådan som är packad utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer om bra mat vid kris.


Följande gäller för deltagarna under krislådeutmaningen:

  • De får inte använda kylskåp, frys, spis, vattenkokare, kaffebryggare eller annan elektronisk utrustning för hantering av mat och dryck till sig själva.
  • De får bara tillaga mat och dryck på det stormkök som finns i krislådan.
  • De får ta vatten från kranar, både för att dricka och för att laga mat.
  • De får komplettera med mat som växer på din tomt eller i skogen (lingon, blåbär, hjortron, svamp, etcetera).

Den som vill följa utmaningen kan göra det via deltagarnas konton på sociala medier där de kommer att lägga ut korta filmsnuttar varje dag.

Till länsstyrelsens information om krislådeutmaningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

”Kommer att gå strålande”

Tomas Baudin ser fram emot sin 72 timmars-utmaning. Mest spännande tycker han det ska bli att laga mat på trangia-kök med gasolbrännare.

 

– Det har jag aldrig gjort förut. Jag tror att utmaningen kommer att gå strålande med några mindre fadäser såklart. Svårast blir att komma igång första morgonen och inte använda kaffebryggaren samt att göra detta i praktiken. Jag gillade så gott som allt som fanns i krislådan. Kexchokladen var lite av en överraskning, jag hade förväntat mig att det skulle vara någon annan sorts chokladkaka.

Viktigt att vara förberedd

Tomas tycker det är viktigt att vara väl förberedd, och han och familjen har en krislåda i hemmet.

 

– Vi hade tänkt på det en tid men kom igång ordentligt i och med kriget i Ukraina. I krislådan har vi trangia-kök, vevradio, multiverktyg, gasolvärmare, tändstickor, rödsprit, konserver, pasta och liknande. Vi har även en 20 litersdunk med vatten och 30 liter nedfryst vatten i frysboxen, säger han.

Se över din hemberedskap under Krisberedskapsveckan

Se Krisberedskapsveckan som en möjlighet för dig att se över din hemberedskap. Gör en plan för hur du i hemmet ska ordna med vatten, mat, radio och värme under en vecka. Med bra förberedelser blir det enklare att klara en eventuell kris. Utgå gärna från checklistan hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Förbered dig för kris – information och checklista på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: