Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Att förbereda en krislåda är smart. Med bra förberedelser blir det enklare att klara en krissituation. Under krisberedskapsveckan pågår en krislådeutmaning i länet.

Publicerad:

Krisberedskapsveckan 2022

Den 26 september till 2 oktober är det Krisberedskapsvecka. En nationell kampanj som ska lära oss mer om hur vi kan hantera vår vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott. Strömsunds kommun deltar genom aktiviteter i vissa verksamheter. Vi följer också med spänning den person från Strömsunds kommun som deltar i länets gemensamma krislådeutmaning.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som står bakom informationskampanjen. Årets särskilda tema är mat. Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap. Enligt MSB behöver fler privatpersoner skaffa sig hemberedskap för en vecka och bland de privatpersoner som har stärkt eller planerar att stärka sin hemberedskap är det vanligast att man bunkrar extra mat.

Aktiviteter under Krisberedskapsveckan 2022

Strömsunds kommun deltar i Krisberedskapsveckan genom aktiviteter i vissa verksamheter.

 • Biblioteken i kommunen samt Strömsund turistinformation ställer fram informationsmaterial om kris och beredskap. Biblioteken ger även boktips på temat.
 • Allaktivitetshuset Saga, Strömsund, bjuder in till filmkväll den 27 september kl. 18.30 samt tipspromenad den 29 september kl. 17–21.
 • Skolor, exempelvis Frostviksskolan, informerar sina elever på temat.
 • Information om hemberedskap och aktiviteter under kampanjveckan på stromsund.se och i kommunens sociala medier.

Spännande krislådeutmaning

Under krisberedskapsveckan följer vi också polisen Tomas Baudin från Strömsund, som representerar kommunen i den krislådeutmaning som Länsstyrelsen i Jämtlands län arrangerar 27–29 september. En person från varje kommun i länet, plus två jokrar, deltar och utmaningen är att under tre dagar klara sig på maten i en krislåda. Innehållet är baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer om bra mat vid kris.


– Jag tycker det ska bli spännande, mest att få laga mat på trangia-kök med gasolbrännare, vilket jag aldrig gjort förr, säger Tomas Baudin.

Vill du också göra en krislådeutmaning?

Om du vill testa på hur utmanande det är att klara sig på innehållet i en krislåda under tre dagar, kan du utgå från Livsmedelsverkets rekommendationer om bra mat vid kris när du packar din låda.

Livsmedelsverket: Hembereredskap – matförråd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Köksskåp med specerier.

Det är viktigt att ha mat hemma som ger tillräckligt med energi. Använd hållbar mat som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller som kan ätas utan tillagning. Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Var förberedd – du är en del av Sveriges beredskap!

Gör en plan för hur du i hemmet ska ordna med vatten, mat, radio och värme under en vecka. Många utgår från checklistan som finns på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats när de packar sin krislåda, då hittar du sakerna lätt när de behövs. Du kan behöva anpassa krislådan efter ditt hushålls egna situation och förutsättningar. Finns det något annat du eller dina närstående behöver en vanlig vecka?

Förbered dig för kris – information och checklista på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så informerar kommunen vid en kris

Det är viktigt att kommunen snabbt når ut med information till dig som invånare om det skulle uppstå en kris. Det är därför bra att känna till hur vi informerar. Följ gärna kommunen på Facebook så hamnar våra nyheter i ditt flöde.

Våra huvudkanaler för information

Kommunens webbplats

Kommunens Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid behov:

 • Sms-meddelande.
 • Sveriges Radio Jämtland P4.
 • Affischer, möten och dörrknackning.
 • Digital infartsskylt, Strömsund.

Till kommunens information om krisberedskap

Om Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Varningssystemet innefattar information i radio och TV, samt i vissa fall utomhusvarningssystemet ”Hesa Fredrik”. Du kan få VMA i flera olika kanaler:

 • Via radio och TV.
 • Från krisinformation.se via webb, app och i sociala medier.
 • Som notis i Sveriges Radios app SR Play.

Mer information om varningssignalen VMA – viktigt meddelande till allmänheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Viktiga telefonnummer och webbplats vid krissituationer

 • 112: Nödnummer vid fara för liv, egendom och miljö.
 • 113 13: Informationsnummer vid olyckor och kriser.
 • 177: Sjukvårdsrådgivning.
 • Krisinformation.se: Samlad och verifierad information från Sveriges myndigheter.

Till www.krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

 • Richard Persson
  Chef för teknik- och serviceförvaltningen/säkerhetsskyddschef
  0670-169 74

Senast ändrad/granskad: