Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Nio av tio ungdomar vill att vuxna pratar med dem om alkohol inför valborg

I helgen är det valborg och det är en högtid som många förknippar med festligheter. Men det är även en helg då unga riskerar att komma i kontakt med alkohol och andra droger, kanske för första gången. Som vårdnadshavare kan det vara svårt att veta hur man ska prata med sin tonåring om riskerna.

Trots en positiv utveckling under senare år, där ungdomar dricker mindre, kommer många i kontakt med alkohol alldeles för tidigt. Fyra av tio niondeklassare, och sju av tio i gymnasiets år två, dricker alkohol, enligt Tonårsparlören som IQ står bakom.

Du som vuxen är viktig

Det finns mycket du som vårdnadshavare kan göra och eftersom du är den viktigaste personen för ditt barn är ditt ställningstagande betydelsefullt för ditt barns alkoholdebut. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för din tonåring att själv ta ställning eller följa det du bestämt. Finns där för ditt barn, visa att du bryr dig och att du gärna lyssnar. Det är också viktigt att vara tydlig med vad som gäller och vad ni står för.

Råd inför valborgshelgen

  • Visa att du bryr dig! Prata med din tonåring om valborg. Vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara.
  • Bjud inte på alkohol, och köp inte ut. Forskning visar att ungdomar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och även dricker mer.
  • Hjälp till att säga nej. Som vårdnadshavare är det viktigt att ge sina barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej även när alla andra säger ja.
  • Håll kontakten. Det är bra att till exempel bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som vuxen vara tillgänglig om något skulle hända.
  • Kom överens med andra vårdnadshavare. Prata med andra om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn och liknande.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: