Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Veckans lägesrapport med anledning av kriget i Ukraina

Över 34.000 ukrainska medborgare har ansökt om skydd i Sverige sedan Rysslands invasion den 24 februari. De senaste veckorna har antalet som söker skydd i Sverige minskat, men läget kan snabbt förändras beroende på händelseutvecklingen.

Migrationsverket är huvudansvarig för mottagandet. Enligt deras uppdaterade huvudscenario för året beräknas åtta miljoner människor vara på flykt från Ukraina. Enligt prognosen kan 80.000 av dem komma att söka skydd i Sverige fram till årsskiftet.

Lagändring för en jämnare fördel­ning över landet

Från och med den 1 juli föreslås en ny lag träda i kraft som ska reglera fördelningen mellan kommunerna för de personer som befinner sig i Sverige med stöd av EU:s massflyktsdirektiv. I lagen regleras även ersättningen till kommunerna.

Vi följer händelseutvecklingen och förbereder våra verksamheter

Strömsunds kommun följer utvecklingen och samverkar med andra aktörer i länet och landet. Det sker till exempel genom regelbundna möten i olika forum. Vi förbereder även våra verksamheter utifrån en fördelningsnyckel för mottagande i länet.

– Fördelningen är inte fastställd men enligt det förslag vi fått ta del av kan Strömsunds kommuns andel bli 92 ukrainare totalt, inklusive de nio som redan kommit till oss. Blir det verklighet kan vi erbjuda goda boendemöjligheter eftersom vi har vakanta lägenheter på flera orter i kommunen, säger kommundirektör Anneli Svensson.

Mer information

På vår webbplats finner du mer information om invasionen av Ukraina, länkar till bekräftad information samt vägledning om du känner oro.

Till samlad information på www.stromsund.se/ukraina

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: