På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Tecknad bild på samisk man.

Publicerad: 8 november 2017

Västanå Teater berättar: Fjällets Siare – Sagan om nåjden Nahkergöörnje

Välkommen till en gratis föreställning på Hjalmarhallen i Strömsund fredagen 24 november kl. 18.30. Föreställningen bygger på sagor och berättelser hämtade från den samiska traditionen.

Två skådespelare och två musiker berättar historien om hur den gamle vise nåjden Nahkergöörnje vandrar mot Sameh för att lära ut jojken, trumman och ursprungsorden till solens söner (sameh).

 

Fjällets Siare spelas i en mongoliska yurta; ett magiska scenrum som teatern tar med sig överallt dit de åker. I regi av Leif Stinnerbom med originalmusik av Magnus Stinnerbom.

 

Vi ska berätta om sameh,
folket som bor långt däruppe i norr.
Det är underliga historier, djupt från vildmarken,
djupt från urtidens sagodunkel.
Så har de gamle berättat
så har sagan gått till barnen,
att av deras barn förtäljas.
De gamla sjunger och de unga lyssnar.
Sägnen lever, fastän den är mycket gammal.

 

Buerie båeteme! Välkommen!

Ladda ner affischenPDF

Fakta

VÄSTANÅ TEATER – en guldtråd i vardagens gråa väv

Västanå Teater bildades 1972 som en fri grupp men är sedan 2009 regionteater i Värmland. Sitt stora publika genombrott fick teatern när den flyttade till Berättarladan i Rottneros 1999. Sedan 1990 är Leif Stinnerbom teaterchef och konstnärlig ledare för teatern. Genom åren har Västanå Teater utvecklat en alldeles egen unik teaterform med den folkliga kulturen som grund: berättarkonsten, musiken och dansen.

 

Varje år produceras minst två föreställningar; en stor uppsättning på teaterns hemmascen Berättarladan och en mindre produktion för turné under vinterhalvåret. Sammanlagt spelar Västanå Teater för mellan 20 och 25.000 personer i Berättarladan årligen. På turné spelas cirka 80 föreställningar.


/Leif Stinnerbom teaterchef och konstnärlig ledare

Kom i tid!

Det är max 90 platser.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Mejla till:

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 9 november 2017