På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Google translate
Översätt sida
Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.
Att lärare får möjlighet till kompetensutveckling är viktigt både för dem och för eleverna. På Grevåkerskolan i Hammerdal jobbar man mycket med kollegialt lärande. ”Det är jättebra”, tycker Birgitta, Kirsten och Marit. Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson
Publicerad: 1 juni 2017
För eleverna är lärarnas undervisning nyckeln till att kunna nå målen i skolan. Därför är det viktigt med regelbunden kompetensutveckling. På Grevåkerskolan i Hammerdal arbetar man sedan ett par år med kollegialt samarbete under kompetensutvecklingstid för att stärka lärarna i sin yrkesutövning.
I kommunen finns cirka 104 lärartjänster, förra året undervisade de tillsammans 1.703 barn i våra grundskolor. Lärarna har en mycket viktig uppgift att lotsa eleverna till godkända betyg.
– Det är höga krav i skolan i dag och kompetensutveckling är en viktig del i arbetet för att utveckla verksamheten, säger Birgitta K Lindberg, rektor på Grevåkerskolan i Hammerdal.
Där sker kompetensutvecklingen sedan ett antal år tillbaka genom kollegialt samarbete. Det förekommer även på andra skolor i kommunen och innebär att lärarna genom ett strukturerat samarbete tar till sig nya kunskaper för att utveckla undervisningen. De diskuterar situationer i undervisningen, lyfter upp problem och svårigheter och granskar kritiskt inte bara andras arbete utan även sitt eget.
– Vi tycker att formen passar oss och skolan mycket bra. Det krävs en samsyn inom skolan för att stärka elevernas lärande. Då är det bra att både lära sig och reflektera tillsammans. Det är väldigt värdefullt att kunna bolla idéer och tankar med varandra, säger lärarna Birgitta Reinhammar Johansson, Kirsten Poulsen och Marit Strindlund.
På Grevåkerskolan har kompetensutvecklingen de senaste åren bland annat fokuserat på genrepedagogik.
– Genrepedagogik är ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt som utvecklar elevernas ämnesspråk och ger strategier för att lättare förstå olika typer av texter samt skriva texter i olika genrer, säger Birgitta K Lindberg.
Behovet av kompetensutveckling ser olika ut från skola till skola, det är upp till rektorn på varje skola att besluta om dess innehåll. Utöver skolans egen kompetensutveckling kan någon eller några dagar vara kommungemensamma fortbildningsdagar.
Fakta
Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.
Kontakta oss
Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
0670-161 00 (växel)
Mejla till:
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: 18 december 2017