På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Ingegerd på skolan.

Ingegerd Kahnberg började arbeta som lärare 1967, i år har hon varit yrket troget i 50 år. ”Det är ju så himla roligt”, säger hon.

Publicerad: 29 juni 2017

Ingegerd har varit lärare i 50 år

Trots att Ingegerd Kahnberg gick i pension för tio år sedan arbetar hon fortfarande kvar som SFI-lärare i Strömsund. I augusti har hon varit lärare i 50 år.
– Jag tycker det är så roligt. Mina första elever är pensionärer nu men jag arbetar på, säger hon med ett skratt.

Ingegerd Kahnberg har nära till skrattet. Kanske är det därför hon har varit så omtyckt av sina elever. Det har blivit ett antal under årens lopp. Född och uppvuxen i Lund hamnade hon i Strömsund 1967 efter sin lärarexamen i franska och tyska. Att det blev Norrland var ett medvetet val.

– Jag hade inte varit norr om Stockholm men ville ändå till Norrland. Jag hade en kompis som arbetade i Bräcke och hon pratade varmt om Jämtland. Hon inspirerade mig att söka hit. Jag kom i juni och möttes av nyutslagna björkar och trevlig personal. Jag kände direkt att här skulle jag trivas, säger Ingegerd.

Energiskt lärarteam

Hjalmar Strömerskolan såg lite annorlunda ut när hon började, den nya byggnaden invigdes först 1968. Samma år som du-reformen och året efter omläggningen till högertrafik. Det var spännande tider, menar Ingegerd.

– Det hände mycket, både i och utanför skolan. Strömsund var ett mycket dynamiskt samhälle och skolan likaså. Vi var ett ungt och energiskt lärarteam och det var fulla klasser på alla utbildningar. Mina första år på skolan var helt fantastiska.

”Närvarande och engagerad”

Ingegerd lyser upp där hon sitter vid ett av borden i skolans cafeteria. Plötsligt tittar en av hennes tidigare elever förbi för att säga hej. Genast börjar de prata gamla minnen. Ingemar Sethson från Hammerdal gick naturprogrammet och minns Ingegerd som en hård men rättvis lärare.

– Hon var både sträng och mjuk, hon var väldigt närvarande och engagerad. Man kände att hon brydde sig och vi blev sedda som elever, säger han.

Gick i pension för tio år sedan

För tio år sedan när Ingegerd fyllde 67 gick hon i pension. Men det dröjde inte länge innan hon stod vid katedern igen. Nu som lärare i svenska för invandrare, SFI, på gröna skolan i Strömsund.

Vad gör yrket så speciellt att du vill jobba trots att du är pensionär?

– Jag tycker det är så himla roligt. Kontakten med eleverna är det jag uppskattar mest. Det är min stora energikälla. Det är viktigt att vi trivs med varandra och att det finns en ömsesidig respekt. Att nu får arbeta som SFI-lärare är både spännande och intressant, säger hon.

Lärare i 50 år

I augusti har Ingegerd arbetat som lärare i 50 år. Och planen är att fortsätta ett tag till. På Hjalmar Strömerskolan är hon lite av en hustomte, Ingegerd ser bland annat till att det finns kaffe och pizza i personalrummet för den som glömt sin lunchlåda hemma.

50 år – vad minns du extra tydligt från din tid på skolan?

– Det har varit fantastiska år. Den första tiden hade jag väldigt svårt att förstå jamskan som vissa pratade. Det hade mina elever väldigt roligt åt. Nu går det bättre, säger Ingegerd Kahnberg och skrattar.

 

Ingegerd Kahnberg.

Ingegerd Kahnberg pratar med en av sina tidigare elever, Ingemar Sethson. Han har gått i pension men Ingegerd arbetar vidare.

Ingegerd får blommor.

Uppvaktad för lång och trogen tjänst.

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Mejla till:

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 29 juni 2017